Prima pagină » Știri politice » Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, audiat la DNA în cazul referendumului

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, audiat la DNA în cazul referendumului

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, audiat la DNA în cazul referendumului
Președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, este audiat, miercuri, la DNA Cluj, într-un dosar legat de referendumul din 29 iulie, el spunând că a fost chemat la de procurori în calitate de martor.

Președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, este audiat, miercuri, la DNA Cluj, într-un dosar legat de referendumul din 29 iulie, el spunând că a fost chemat la de procurori în calitate de martor, transmite corespondentul Mediafax.

Marius Nicoară a ajuns la sediul DNA Cluj în jurul orei 10.00, fără să fie însoțit de avocat, și a spus că va fi audiat în calitate de martor.

„Am fost citat în calitate de martor pentru data de 21 august, dar acum au reușit să vin pentru că am fost plecat în concediu. M-am întors, m-am dus la București ca să facem cvorum în Parlament, ca să se citească decizia CC. Am venit fără avocat pentru că am conștiința curată, și PNL are conștiința curată. Din punctul nostru de vedere, este un dosar politic și acest lucru se va demonstra până la urmă. Îmi fac datoria de cetățean de a veni în fața procurorilor, de a răspunde la întrebări, de a spune ceea ce este de spus și de a clarifica odată acest subiect”, a declarat Nicoară.

Întrebat de jurnaliști dacă îl cunoaște pe Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, urmărit penal de către DNA Cluj pentru infracțiuni la legea referendumului, Nicoară a răspuns: „Sunt coleg cu domnul Teodor Atanasiu. Domnul Samson a venit de la București ca să sprijine logistic campania electorală la Cluj, alte legături nu am cu domnul Atanasiu. Sunt prieten, este președintele PNL Alba, suntem colegi de partid, avem o relație de prietenie veche. Sunt convins că este complet nevinovat, instanțele vor demonstra acest lucru”.

Totodată, întrebat dacă au fost interlopi în sediul PNL Cluj, Nicoară a afirmat că nu cunoaște „niciun fel de interlop”.

„Nu știu cine i-a catalogat interlopi, despre acest subiect voi discuta și voi încerca să-l clarific. Pus la dispoziție (sediul PNL Cluj – n.r.), cum scrie în comunicatul DNA, este o chestiune care nu prea corespunde. Un sediu de partid, așa cum este un spital, o biserică, este permanent pus la dispoziția cetățenilor. Este un loc public, sediul unui partid și oricine este primit, indiferent câți bani are în cont și ce meserie are. Domnul Samson a fost și într-un sediu, cât și în celălalt (PNL Cluj și PNL Cluj-Napoca – n.r.) pentru că răspundea atât de campania pe județ, cât și de campania pe municipiu”, a mai spus Nicoară.

Tot miercuri va fi audiat la DNA Cluj și consilierul local Steluța Cătăniciu, șeful de campanie al PNL Cluj pe perioada referendumului.

În 20 august, a fost audiat la DNA Cluj și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, vicepreședinte al PNL Cluj, declarând că a fost audiat în calitate de martor în dosarul legat de referendum.

Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, și Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, sunt urmăriți penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracțiuni la legea referendumului, informa DNA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA la jumătatea lunii august, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală față de Teodor Atanasiu – deputat, președinte al organizației județene PNL Alba -, pentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, este urmărit penal pentru trafic de influență, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Totodată, s-a început urmărirea penală față de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăți comerciale de pază și protecție pentru cumpărare de influență, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. În acest dosar sunt cercetați și Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus și Nicușor Ștefan Hanzi,pentru complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii că în cursul lunii iulie Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din 29 iulie, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale.

„Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani și alte foloase materiale”, se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis lui Măgurean că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Măgurean.

Președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, declara, în 17 august, că Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, a fost trimis de conducerea centrală a PNL să supravegheze și să răspundă de referendum și a monitorizat prezența la vot în județ.

„Dumitru Samson a fost trimis de la București, de conducerea centrală a PNL, să supravegheze și să răspundă de referendumul de la Cluj și era firesc să îl primim în sediu și să îi asigurăm toată logistica necesară pentru a supraveghea tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul județului Cluj în ziua votului. Nu am știut nimic de bani, de cumpărarea de voturi, și nu cred că s-a petrecut acest lucru. Domnul Samson a fost la Cluj, a fost în sediul PNL, și ne-a întrebat cum se mișcă lumea, ne-a îndemnat să mergem să mobilizăm liberalii noștri să meargă la vot și pe cunoștințele lor. Este un lucru firesc, tot timpul a monitorizat procentele de prezență la vot în Cluj-Napoca și în județ. Știu că a venit pe la amiază, în ziua referendumului, dar am vorbit foarte puțin cu dânsul pentru că am fost plecat mai mult pe teren. În sediul PNL erau mai mulți colegi ai dânsului, dar nu i-am legitimat, pentru că nu se face așa ceva, nu le-am cerut carnetul de partid”, declara, corespondentului MEDIAFAX, Marius Nicoară.

Președintele PNL Cluj afirma că un sediu de partid este un loc public, un loc destinat atragerii tuturor cetățenilor, „de la cel mai sărac, la cel mai bogat, de la cel mai sărac spiritual la cel mai bogat spiritual, rolul unui partid fiind de a atrage cetățenii și voturile lor, și nu facem niciun fel de discriminare”, și de aceea nu au fost legitimați cei care l-au însoțit pe Dumitru Samson.