Bistrița: Cozi ale fermierilor din zone defavorizate, la APIA, pentru obținerea de subvenții

Bistrița: Cozi ale fermierilor din zone defavorizate, la APIA, pentru obținerea de subvenții
Publicat: 29/08/2012, 15:16
Actualizat: 28/09/2018, 00:02

Câteva sute de persoane au stat la cozi, miercuri, la sediul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Bistrița-Năsăud, să își depună dosarele pentru a primi subvenții pentru vacile de lapte, acordate producătorilor din zone defavorizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fermierii, majoritatea în vârstă și din localități îndepărtate de reședința de județ, au ales să vină cu dosarele într-o zi de sărbătoare (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), în care nu pot lucra la câmp.

„Stăm la cozi pentru că a venit multă lume într-o zi de sărbătoare, cam așa se întâmplă de obicei. La APIA e personal puțin și nu putem intra toți deodată în birouri. Eu am șase vaci cu lapte, dar nu știm ce subvenție vom primi. Suma e diferită de la un an la altul. Subvențiile ne prind foarte bine, mai plătim lucrările la câmp”, a declarat Ioan Moldovan, un fermier din comuna Poiana Ilvei.

La rândul său, Paraschiva Scuturici din comuna Telciu, a declarat că a venit până la Bistrița fiindcă are nevoie de banii din subvenții.

„Ne trebuie subvențiile astea pentru animale. Noi avem nouă vaci, dar numai pentru cinci primim subvenții. Numai ele dau lapte. Stăm într-un vârf de munte. Nu avem pensie, nu avem nimic, doar de pe urma animalelor trăim. Anul trecut am primit o sută de euro de vacă cu lapte. Banii ajung la noi abia în primăvara următoare. Între timp, trăim cu banii de la lapte, de la brânză, asta este situația. Din păcate, în agricultură mai lucrăm doar noi, cei trecuți bine de prima tinerețe. Tineretul e trecut peste graniță. Nu mai are rost să stea la animale, la oi, la vaci, la porci. Nu se rentează să stea. Eu am copii în Germania și Austria. Ei câștigă în trei-patru luni cât câștigăm noi în trei-patru ani. Noi trebuie să lucrăm dacă vrem să avem ceva și să putem trăi. Ei câștigă mult față de noi, dar noi nu ne putem duce că suntem bătrâni și nici nu avem cui lăsa animalele astea”, a spus Paraschiva Scuturici.

De la Spermezeu a venit și Teodor Moldovan, care are două bivolițe.

„Ne ajută mult banii europeni. Anul acesta a fost unul de criză, cu multă secetă. Furaje sunt puține. E greu să ții animalele. Noi mai arăm pământul cu animalele, cu plugul. Aproape că nu merită să le ții. Tinerii nu se apucă de agricultură pentru că nu câștigă. După seceta de anul acesta, tot e compromis, porumbul, grâul, tot”, a declarat Teodor Moldovan.

Ioan Turcu, venit de la Budacu de Sus, a spus că preferă să stea la coadă să își depună cerea pentru subvenție fiindcă își completează veniturile cu munca în agricultură.

„Noi, fermierii, suntem bătrâni și depindem de banii aceștia. Tineretul se ferește de agricultură fiindcă în ziua de azi sunt bani puțini și nu își pot face un viitor. Mulți pleacă dincolo dacă își găsesc. Eu am doar două vaci și o vițică, dar nu trăiesc numai din agricultură, mai fac și pază la o firmă, că numai din asta nu pot trăi”, a declarat el.

Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că până marți fuseseră depuse doar 1.571 de cereri de sprijin pentru vaci in zone defavorizate din cele 8.000 estimate pentru acest tip de ajutor social.

„Am făcut apel către fermieri să nu lase pe ultima zi depunerea cererilor. La fel ca și în alți ani, oamenii vin cu toții în zile de sărbătoare, când nu pot lucra la câmp și, din păcate, se creează aglomerație. Funcționarii trebuie să verifice documentele, e nevoie de un timp de așteptare și așa se ajunge la cozi. În alte zile, vin câte doi-trei”, a declarat Emil Scurtu.

El a declarat că, la nivel național, pentru acest tip de subvenții sunt alocați peste 22 de milioane de euro, iar cuantumul subvențiilor va fi stabilit după ce suma se va împărți la numărul de animale pentru care este solicitat ajutorul.

„Anul trecut, s-au alocat peste 90 de euro pentru fiecare vacă din zonă defavorizată. Efectivele de animale cresc însă de la un an la altul și e foarte posibil ca anul acesta suma să fie mai mică”, a declarat Emil Scurtu.

Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru vaca de lapte de către fermieri din zone defavorizate se va încheia în 21 septembrie. Cererile se depun la APIA Bistrița-Năsăud însoțite de copie după actul de identitate, dovada existenței unui cont bancar activ, copia pașapoartelor animalelor pentru care se solicită sprijin și copie-dovadă de înregistrare în Sistemul de Administrare a Cotelor de Lapte.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...