Populația din Calafat este în pericol de a rămâne fără apă întrucât debitul Dunării a scăzut foarte mult din cauza secetei, iar apa nu mai poate fi captată, astfel că autoritățile județene au făcut demersuri pentru a aduce de la Timișoara o pompă de mare capacitate.
Debitul Dunării la intrarea în țară este cu mult sub media multianuală pentru această perioadă, înregistrând 2.200 de metri cubi pe secundă, față de 4.300, cât era normal în luna august, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Din cauza debitului mic al Dunării, apa nu a mai putut fi captată de pompele folosite în mod normal pentru acest lucru, astfel că autoritățile au solicitat ajutorul Ministerului Administrației și Internelor, urmând să fie trimise în zonă pompe de mare capacitate de la Timișoara.
„Dunărea a scăzut la cote alarmante, bătrânii spun că de peste 60 de ani nu a mai fost debitul Dunării așa de mic și apa așa de scăzută. Așa se explică faptul că alimentarea cu apă a municipiului Calafat a întâmpinat greutăți, pompele nu au mai putut să fie amorsate și a fost nevoie de pompe aduse de pompierii din Craiova, însă nici acestea nu au făcut față și la intervenția primarului din Calafat, ne-am adresat ministerului Administrației și Internelor, secretarului de stat, Mihai Fifor, care ne-a ajutat foarte mult în această problemă. A intervenit pe lângă ministru, la un depozit care există în partea de vest a țării, la Timișoara, astfel încât suntem anunțați că vom primi pompe de mare capacitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
El a precizat că a discutat și cu președintele Consiliului Județean Timiș, iar la Calafat vor ajunge pompele de mare capacitate, precum și echipaje care să le deservească, în așa fel încât să se poată aduce apa din Dunăre în bazinul din care să fie preluată și dusă în oraș.
În cursul zilei de miercuri, la Calafat, a ajuns o pompă de mare capacitate, aceasta fiind deja montată.
„Abia de ieri (n.r. – marți) a mai început să crească debitul, dar foarte puțin. Noi am montat această pompă, le avem și pe ale noastre și sperăm să putem să captăm apa în continuare să o ducem în prima treaptă, ca apoi să o deplasăm la cea de-a doua treaptă, care este mult mai sus, cu 70 de metri, înspre Calafat, să putem alimenta orașul”, a declarat Mircea Guță, primarul orașului Calafat.
În prezent, nu sunt restricții în ceea ce privește navigarea pe Dunăre, însă din cauza debitul scăzut apar incidente. Astfel, duminică seară, o navă ucraineană a lovit nisipul și a eșuat în dreptul Căpităniei Calafat, fiind repusă pe apă după mai bine de trei zile.