1 DECEMBRIE. Spectacol poetic-muzical la Chișinău, dedicat Zilei Naționale a României: ”Despre Țară și Neam se vorbește la fel cum vorbim despre părinți, despre copii sau despre iubită”
Ziua de 1 Decembrie este sărbătorită, în fiecare an, de toți românii, indiferent de locul unde se află. La Chișinău, cu ocazia Zilei Naționale a României, va fi organizat un spectacol extraordinar care va pune accentul pe legăturile ”de sânge” și pe dorința comună pentru ”Neam și Țară”.
Evenimentul – organizat de Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Teatrul poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău, va fi transmis la postul de televiziune TVM 2 chiar pe data de 1 decembrie, urmând a fi redifuzat – la TVM 1 – pe data de 2 decembrie.
”Țara mea de glorii, Țara mea de dor” pornește de la poeziile scrise de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Andrei Mureșanu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Adrian Păunescu și mulți alți poeți contemporani care au trăit, suferit și murit cu dragostea de patrie în suflete.
”Basarabia este un copil înfăşurat în sârmă ghimpată”
Grigore Vieru
Marea Unire prin care Basarabia, Bucovina și Transilvania au devenit un singur ”trup”
Vor fi evocate, artistic, toate etapele care au marcat istoria reunificării tuturor românilor – figura lui Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Române, evenimentele anului 1918 și Marea Unire prin care Basarabia, Bucovina și Transilvania au devenit un singur ”trup”.
Fundalul muzical al spectacolului organizat la Chișinău și dedicat Zilei Naționale a României va avea la bază creațiile unor compozitorilor români clasici și contemporani, transformându-se într-un dialog poetic firesc și antrenant în care vor fi implicați patru mari actori: Nicolae Jelescu, Anişoara Bunescu, Margareta Nazarchevici şi Mihaela Chiu, regia aparținându-i cunoscutului actor și regizor Nicolae Jelescu.
”E un dialog poetic firesc și antrenant în care despre Țară și Neam se vorbește la fel cum vorbim despre părinți, despre copii sau despre iubită”, transmit organizatorii acestui eveniment cultural de excepție.
Nicolae Jelescu, un recitator de marcă al poeziei românești
Nicolae Jelescu este actor, regizor, director artistic al Teatrului Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău. E un recitator de marcă al poeziei românești.
De-a lungul timpului, artistul a realizat mai multe spectacole excepționale de poezie, printre care pot fi amintite:
- Mihai Eminescu – De-or trece anii
- Alexandru Macedonschi – E vremea rozelor ce mor
- George Bacovia – O țară tristă plină de humor
- Lucian Blaga– Atâtea stele cad
- Ion Barbu– După melci
- Ion Minulescu – Celei care minte
- Nichita Stănescu– Certarea lui Euclid și Emoții de toamnă
- Valeriu Matei– Vecernie regală
- Leonida Lari – Femeia cu suflet de tei
”A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti. Numele „Basarab” şi „Basarabeni” există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă”
Mihai Eminescu
”Scrisoare din Basarabia” și ”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”
Nicolae Jelescu a interpretat numeroase roluri în spectacolele dramatice realizate la Teatrul Poetic Alexie Mateevici din Chișinău, la Teatrul Național Mihai Eminescu, la teatrele Luceafărul și Eugen Ionescu din Chișinău, care au scos în evidență ”harul unui actor de caracter, cu o rostire scenică impecabilă și o ținută artistică distinctă”.
Realizările discografice ale lui Nicolae Jelescu sunt cu adevărat impresionante, iar legătura sufletească și nu numai dintre Republica Moldova și România răzbate, cu forță, din fiecare interpretare.
- Colinde si poezii de Crăciun
- Scrisoare din Basarabia (Grigore Vieru)
- Departe sunt de tine și Nu credeam să-nvăț a muri vreodată… (Mihai Eminescu)
- Bucurați-vă. prieteni! (Dumitru Matcovschi)
- Rămâi, iubirea mea, rămâi! (Nicolae Dabija)
- Pietre albe, pietre negre (Valeriu Matei)
- Cântec de amăgit întunericul (Daniel Corbu).
”Nicolae Jelescu este Artist al poporului din Republica Moldova, recitalurile sale fiind admirate, fără excepție, atât de publicul de la Chișinău, București, Iași, Sinaia sau Vălenii de Munte, cât și de cel din SUA, Canada, Belgia sau Italia”, menționează deschide.md.
”Transilvania, Bucovina, până şi Basarabia! România Mare!”
Regina Maria, în ”Povestea vieții mele”