Prima pagină » Actualitate » 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Istoria și semnificaţiile acestei zile / Programul evenimentelor din București, Alba Iulia și Iași

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Istoria și semnificaţiile acestei zile / Programul evenimentelor din București, Alba Iulia și Iași

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Istoria și semnificaţiile acestei zile / Programul evenimentelor din București, Alba Iulia și Iași

Românii sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. El vorba despre cel mai important moment din istoria țării noastre. În urmă cu 105 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare care a votat unirea Transilvaniei cu România, ceea ce a dus la România Mare.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Ziua de 1 Decembrie este declarată zi liberă legală, motiv pentru care românii sunt așteptați la paradele militare. Cele mai cunoscute parade sunt cele de la Arcul de Triumf din București și cele de la Alba Iulia și de la Iași. Citește mai jos programul ceremoniilor.

Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Așadar, pe 1 decembrie 1918 s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925, potrivit Mediafax.

Cum va arăta ziua de 1 Decembrie la București

Cu prilejul Zilei Naționale a României, vineri, 1 decembrie 2023, în Piața Arcul de Triumf din București, va fi organizată o paradă militară.

Vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, se va desfășura Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piața Arcului de Triumf, din București.

La Parada militară vor defila, alături de trupele Armatei României, și militari străini din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

„Peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada Militară Națională organizată vineri, 1 Decembrie, în București, de la ora 11.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Alături de militarii români, la Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Militarii străini sunt prezenți cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia”, potrivit MApN.

LIVE VIDEO | A început parada de Ziua Națională. Avioanele militare nu vor survola Capitala din cauza vremii

Foto parada militară 1 decembrie: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Parada de 1 Decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia: Efective de militari și tehnică de luptă

Primăria Alba Iulia a anunțat programul evenimentelor dedicate zilei de 1 Decembrie în Cetatea Marii Uniri.

Evenimentele din Alba Iulia din 2023 sunt coordonate de către Primăria Municipiului Alba Iulia în colaborare cu Consiliul Județean Alba. Acestea includ o paradă militară, o masă populară, spectacole de artificii și concerte.

Iată ce program a stabilit Primăria Alba Iulia de Ziua Națională:

Manifestări 1 Decembrie la Iași. Programul Zilei Naționale 2023, pregătit de autorități

La Iași, manifestările de 1 Decembrie vor începe la ora 10.00, în Piața Palatului Culturii, cu un spectacol folcloric la care va participa Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, dar și alți tineri artiști.

De la ora 11:00, tot în Piața Palatului Culturii, va fi organizată ceremonia militară, depunerile de coroane, serviciul religios. În acest context, oficialitățile vor susține discursuri și va avea loc și parada militară.

La ora 12.15, programul artistic va fi reluat, fiind urma de o masă populară. Cei prezenți vor primi fasole de post, cârnați, pâine, vin fiert și ceai.

„Cu ocazia Zilei Naționale a României, Primăria Municipiului Iași va asigura scena cu ecran, sonorizarea, amplasarea unui tricolor pe turnul central al Palatului Culturii, stegulețe și cocarde tricolore pentru spectatori”, au declarat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, citați de Adevărul.

Aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc tot vineri, 1 decembrie, în jurul orei 17.30, în zona bradului de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași. Momentul va fi marcat cu un mic spectacol pentru copii. Mai întâi va fi aprins iluminatul festiv în zona centrală, apoi în celelalte zone pe care sunt montate instalații luminoase.

Seara zilei de 1 decembrie se va încheia cu tradiționala retragere cu torțe, după aprinderea iluminatului festiv.

Cele mai frumoase mesaje de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României

De 1 Decembrie, le putem transmite celor apropiați un gând bun, motiv pentru care vă prezentăm unele dintre cele mai frumoase urări şi mesaje de Ziua Naţională a României.

  • 1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți românii. Transmitem cu drag salutările noastre unui român deosebit. La Mulți Ani şi petrecere frumoasă de Ziua Națională!
  • Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească toată suflarea românească. La mulți ani, române!
  • La mulți ani României, tuturor românilor şi celor ce simt şi gândesc românește!
  • De 1 Decembrie, îţi urez tot binele din lume, să fii la fel de bun în ceea ce faci și mai ales să fii mândru că ești român. La mulți ani!
  • A mai trecut un an de când suntem români, astăzi a venit din nou vremea să ne spunem La mulți ani!
  • La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni! La mulți ani, români de pretutindeni!
  • Familia noastră de români vă urează la mulți ani de 1 Decembrie!
  • La mulți ani, România, la mulți ani române, hai să încercăm să fim mai buni de ziua noastră!

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și