Prima pagină » Actualitate » 1 Decembrie » Fabricile de STEAGURI lucrează la foc automat. Multe dintre drapele vor ajunge și în străinătate

Fabricile de STEAGURI lucrează la foc automat. Multe dintre drapele vor ajunge și în străinătate

Mai sunt câteva zile până la Ziua Națională a României, iar fabricile care confecționează steagurile țării lucrează la foc automat pentru a onora 1 Decembrie.

Potrivit TVR, drapelele vor decora nu doar străzile țării, dar vor ajunge și în străinătate. Românii din diasporă își vor alina dorul după casă.

Fabricile de steaguri lucrează la foc automat

Până vineri, o fabrică de steaguri din Sectorul 6 al Capitalei are de confecționat mii de drapele pentru a fi livrate în țară, cât și în străinătate. În mâinile croitoreselor au trecut drapele de toate mărimile.

Durează 5 minute maxim pentru a fi finalizat un drapel.  Singura problemă este distanța, spun producătorii din fabrici. Cel mai mare steag confecționat a cântărit 5 tone și se întindea pe o suprafață de 8 hectare.

Sunt confecționate chiar și steaguri istorice și personalizate din mătase.  Prețurile variază de la zeci la câteva mii de lei.

Istoria și semnificația drapelului României

Drapelul național al României este tricolor, cu benzile verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime. Albastrul, galbenul și roșul sunt o apariție obișnuită  pe steaguri și steme din ținuturile locuite de români încă din secolul al XIV-lea.

Au fost utilizate pe scară largă pe stema și steagurile Principatului Moldovei. Printre exemple se numără un gonfalon de Dragoș Vodă , steaguri folosite de Ștefan cel Mare și Petru Rareș , steaguri de armată folosite în timpul domniei lui Ieremia Movilă , steaguri voievodale ale lui Mihai Viteazul , Alexandru Ipsilanti , Alexandru Suțu , Mihai Sturdza , Alexandru Ghica . La crearea unui „Mare Principat al Transilvaniei” la 2 noiembrie 1765, Maria Tereza a schimbat stema Transilvaniei cu un design care folosea roșu, galben și albastru.

În aprilie 1848, steagul adoptat de revoluționari a fost inițial un tricolor albastru-galben-roșu (cu albastru deasupra, în concordanță cu semnificația:

Libertate (albastru-cer)   Justiție (galben câmp)  Fraternitate (roșu sânge)


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Moment în PREMIERĂ la parada de 1 Decembrie: Piața Arcul de Triumf, survolată de DRONE Bayraktar

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și