Românii petrec de 1 Mai cum știu ei mai bine, cu mici și bere, cu muzică și voie bună. Bucureștenii care n-au plecat la mare și-au dat întâlnire în Obor, la celebra terasă din principala piață a Capitalei, sau în Parcul IOR, la „Festivalul Micului cel Mare”.
Încă de la primele ore ale dimineții s-a format coada în Obor, dar pentru sute, chiar mii de persoane n-a fost absolut nicio problemă.
Se poate spune că, de 1 Mai, Terasa Obor a fost vedeta zilei pentru bucureștenii rămași acasă. Și chiar așa au stat lucrurile, dacă ne luăm numai după coada imensă formată în cea mai mare piață a Capitalei, semn că micii de aici sunt printre cei mai apreciați.
Gândul a realizat, azi, un reportaj despre cum petrec bucureștenii care n-au luat drumul muntelui și nici la mare nu s-au dus, preferând să rămână în Capitală de 1 Mai.
„Stăm la coadă pentru că sunt buni”, a fost răspunsul dat de majoritatea clienților. Într-adevăr, la Terasa Obor, mii de oameni au așteptat să cumpere „cei mai buni mici din București”.
Negustorii au ajustat prețurile, doar nu puteau rata o asemenea oportunitate în preajma sărbătorii de 1 Mai. Astfel, prețurile au crescut, un mic ajungând să coste între 5 și 7 lei. La Terasa Obor, s-a vândut cu 5 lei, iar oamenii au așteptat și două ore și jumătate pentru a plasa o comandă.
Întrebat câți mici a dat până la prânz, dacă de ordinul sutelor sau miilor, vânzătorul a răspuns scurt: „Mai degrabă, de ordinul milioanelor!”. Care este „ingredientul secret” al micilor de la Obor? „Coada, lumea și gustul, atât!”.
„Am stat două ore și jumătate la coadă, că sunt înfometat, ca om, ca persoană. Toți ne mint în țara asta, măcar cu asta să ne alegem, cu mici”, și-a vărsat oful unul dintre clienții care au așteptat să cumpere mici din Obor.
La fel ca Oborul, și Parcul IOR a fost „atacat” de bucureștenii în căutare de voie bună, chef și mici de calitate.
Aici, la „Festivalul Micului cel Mare”, vedetă a fost micul regesc, de 100 de metri, dar gurmanzii s-au putut bucura și de alte preparate la grătar – ceafă, cotlet, cârnați sau pulpe de pui.
„Avem orice poftește clientul”, după cum a ținut să precizeze un comerciant.
„Pentru cei care au rămas acasă de 1 Mai, avem, pe lângă micul cu muștar, ceafă de porc, frigărui, cârnați, pastramă, carne la garniță. De toate pentru toți!”, a povestit o vânzătoare.
Cum „fiecare bucureștean mănâncă cel puțin 3 mici”, vânzările de azi au fost de ordinul miilor.
Dacă la Obor s-a așteptat mai bine de două ore, în IOR comenzile s-au luat mai repede, astfel că în mai puțin de o jumătate de ceas micul era deja masă, alături de câteva felii de pâine și o halbă de bere.
Cu muzică de calitate, povești depănate între prieteni și/sau rude, bucureștenii au petrecut un 1 Mai în Capitală extrem de plăcut.