Prima pagină » Actualitate » 1 Mai, prilej pentru băi de mulțime și grătare „electorale”. Cum sărbătoreau politicienii Ziua Muncii – GALERIE FOTO

1 Mai, prilej pentru băi de mulțime și grătare „electorale”. Cum sărbătoreau politicienii Ziua Muncii – GALERIE FOTO

Ziua de 1 Mai a fost folosită adeseori de politicieni, de toate culorile politice, în anii de după Revoluție, dar cu precădere în anii cu alegeri, pentru a-și cinsti electoratul cu mici și bere, grătare sau varză cu afumătură, plăcinte, petreceri câmpenești, concerte sau spectacole în aer liber. De la petrecerile discrete la care participa în anii  ’90 fostul șef al statului Ion Iliescu la petrecerile-maraton date de Marian Vanghelie sau Radu Mazăre, politicienii au profitat de Ziua Muncii pentru a se apropia de oamenii care urmau să meargă la urne.

Dacă în comunism, de Ziua Internațională a Muncii, românii erau „mobilizați” la parade și demonstrații de amploare, în ultimele trei decenii, aceasta a fost prilej de relaxare și petreceri populare.

1 Mai a fost decretată Ziua Internațională a Muncii în anul 1889, de către Congresul Internaționalei Socialiste, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, astfel că s-a decis atunci ca acele evenimente să fie comemorate prin manifestații muncitorești. Și în România, Ziua Internațională a Muncii a început să fie sărbătorită de mișcarea socialistă, din anul 1890.

Înainte de decembrie 1989, de 1 Mai, oamenii muncii și tinerele speranțe începeau ziua cu parade, în marile piețe și pe marile bulevarde, din București și din mai multe orașe. De la revoluție, ziua este o ocazie de a scăpa de muncă – fiind declarată zi liberă prin Codul Muncii – și de a merge la sărbătorile organizate de municipalități sau partide, dacă nu de a evada în zone turistice, în țară sau străinătate.

Înainte de anii pandemiei de COVID-19, cu toate restricțiile epidemiologice de rigoare, anii cu diverse scrutine au fost cei în care politicienii au fost cei mai generoși cu grătarele și „pomenile” electorale.

„De Ziua Muncii 2012, abundă petrecerile câmpenești sponsorizate politic. Cum campania electorală bate la ușă, politicienii profită la maximum, iar ziua de 1 Mai este un prilej numai bun pentru băile de mulțime și mobilizarea alegătorilor cu mici și bere”, scriau jurnaliștii Gândul în urmă cu 11 ani, iar aceeași situație s-a derulat și în alți ani în care românii erau chemați la vot.

Ion Iliescu, printre petrecăreții de la Cernica

În 1999, Ion Iliescu a apărut, alături de alți lideri ai partidului, la sărbătoarea de 1 Mai de la Cernica, lângă Capitală. Oliviu Gherman, Antonie Iorgovan și Nicolae Văcăroiu l-au însoțit pe fostul șef al statului, iar românii simpli au stat la cozi la „tradiționalii” mici.

Petrecere PSD Ion Iliescu 1999 Cernica / Sursa: Mediafax

În imaginile de arhivă au fost surprinși de-a lungul timpului politicieni celebri, unii ajunși în funcții importante, alții la pușcărie sau peste hotare.

Petreceri de amploare în Parcul Izvor

De 1 mai 2006, primarul Sectorului 5, la acea vreme Marian Vanghelie, președintele PSD de atunci, Mircea Geoană, și Sorin Oprescu, care era la acel moment senator PSD, sărbătoreau Ziua Internațională a Muncii în Parcul Izvor din Capitală, unde PSD București a organizat un amplu spectacol, unde s-au servit mici și bere.

Petrecere PSD 2006 București / Sursa: Mediafax

În 2007, la Iași, un grup de oameni a participat la un miting organizat de PSD, apoi au mers și la o serbare câmpeneasca la ștrandul municipal din Iași, unde au putut să mănânce mici și cârnați.

Tot în 2007, la Cluj, mai mulți simpatizanți și membri PSD au sărbătorit Ziua Internațională a Muncii în Pădurea Făget de la marginea municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc, atunci președintele PD, a oferit gratuit cu acea ocazie saci de cărbuni inscripționați cu sloganuri electorale pro Băsescu.

La București, în același an, a fost petrecere mare în Parcul Izvor, de lângă Palatul Parlamentului. Mii de oameni au participat la evenimentele organizate de PSD cu această ocazie și l-au aclamat pe președintele PSD de atunci, Mircea Geoană, în timpul unui discurs al acestuia.

Petrecere PSD, 2007, București / Sursa: Mediafax

În 2008, în capitala Moldovei, simpatizanți ai PSD au stat la coadă la mici, în timpul manifestărilor organizate de Partidul Social Democrat filiala Iași, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. PSD a sărbătorit Ziua Muncii alături de sindicatele din CNSLR Frăția, în parcul Expoziției, cu mici și bere. La manifestări au participat președintele de atunci a filialei Iași a PSD, primarul la acel moment Gheorghe Nichita, și Constantin Simirad, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Iași din acel an.

Și la Buzău a fost petrecere mare în Parcul Crâng în acel an, la care a participat chiar Miron Mitrea, coordonatorul campaniei electorale pentru alegerile locale și parlamentare. I-au delectat pe buzoieni cu concerte Toni Șeicărescu și Anda Adam.

2009, un alt nou an electoral, a adus noi mitinguri și petreceri ample de 1 Mai. La Sibiu, simpatizanți ai PSD au defilat cu pancarte pe străzile orașului, inclusiv ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu. Ulterior în imagini a fost surprins un reprezentant al PSD care împărțea oamenilor tichete pentru mici și bere, în Pădurea Dumbrava din Sibiu.

Au fost mitinguri similare și la Iași, dar și in Capitală, unde totul a culminat cu o mare petrecere cu mici și bere, tot în Parcul Izvor.

Mitinguri și petrecere PSD în București, 2009 / Sursa: Mediafax

Concerte și focuri de artificii

Trei ani mai târziu, în 2012, iar s-au încins grătarele cu iz politic. Fotoreporterii au imortalizat atunci ieșeni stând la rând să primească mici și bere, cu ocazia manifestărilor de 1 Mai. Mai exact, membrii și simpatizanții PSD au participat în Parcul Expoziției din Copou, din Iași, la o serbare câmpenească organizată de filiala locală a PSD.

Și Tudor Ciuhodaru, atunci deputat, a îmbrăcat tricoul de candidat la alegerile locale la funcția de primar al municipiului Iași și a pregătit pentru prieteni și susținători mici și cârnați.

Radu Mazăre, atunci primar al Constanței, un împătimit al petrecerilor la acea vreme, spunea că va scoate din buget 200.000 de lei pentru toți care vor să petreacă, indiferent de culoarea politică.

„De 1 Mai muncitoresc organizăm spectacole în trei zone din oraș, respectiv Km 4-5, la Brick și în parcul Tăbăcărie. Vor fi mici, bere și muștar, pentru pensionari în special, dar sunt așteptați să vină toți constănțenii. Vor cânta cu acest prilej Maria Cârneci, Nelu Ploieșteanu și Ion Amititeloaie”, spunea fostul edil, acum încarcerat.

Un an mai târziu, în 2 mai 2013, Radu Mazăre lansa, într-un costum mulat în dungi, videoclipul „Viva Mamaia”, pentru promovarea stațiunii.

Radu Mazăre, mai 2013 / Sursa: Mediafax

În București, au fost mai multe petreceri de 1 Mai 2012, printre care cea cu mici, concerte și artificii în Parcul Plumbuita, organizată de Primăria Sectorului 2. Pe scenă, alături de Călin Goia, solistul formației Voltaj, a susținut un discurs și primarul de atunci al Sectorului 2, Neculai Onțanu.

În 2014, de 1 Mai, premierul de atunci Victor Ponta a fost în cartierul de locuințe sociale „Henri Coandă” din Constanța, unde a vizitat cu soția chiar o familie de locatari și a inspectat, alături de primarul Radu Mazăre, o parte din lucrările care aveau loc în stațiunea Mamaia și în cartier.

La Constanța a mers atunci și Liviu Dragnea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și viceprim-ministru, care a vizitat și el cartierul „Henri Coandă”.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO | Cum arată hotelurile de pe litoral ale lui Mohammad Murad. Amfiteatru și Belvedere, în paragină după ce afaceristul a plecat din țară

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și