10.000 de animale de companie tratate în primul an de la înființarea singurului spital de urgențe veterinare din Moldova. Cine este cel mai neobișnuit „pacient”
Românii sunt mari iubitori de animale. Deși nu trăim vremuri tocmai liniștite, oamenii continuă să își îngrijească animalele de companie și să le ducă la medicul veterinar atunci când situația o impune. Mai exact, la un an de când a fost deschis Compartimentul de Urgențe de la Spitalul Clinic pentru Animale de companie de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în spital au fost tratați peste 9.800 de „pacienți” necuvântători.
Serviciul medical este deschis la orice oră din zi și din noapte, așa că oamenii nu trebuie să-și mai facă griji atunci când au vreo urgență cu animalul de companie. Coordonatorul Compartimentului de Urgențe, conf. univ. dr. Mihai Musteață, a explicat pentru gandul.ro că, în acest an, numărul pacienților a fost unul în creștere constantă, lunile februarie și martie fiind până acum tot mai aglomerate.
3.376 de animale tratate în 12 luni
Compartimentul care este deschis inclusiv sâmbăta și duminica, a tratat 3.376 cazuri în 12 luni, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din cazuistica spitalului.
„Înainte să existe acest serviciu de urgență, cazurile erau preluate în spital doar pe timpul zilei, nu și noaptea. Acum fiind un serviciu non-stop, pacienții care ajung noaptea rămân în spital, iar a doua zi sunt descărcați pe clinicile de specialitate. Nu am avut luni despre care să spunem că au fost cele mai aglomerate sau că apoi am avut două luni de zile în care ne-am tras sufletul. Ne așteptăm că și anul acesta va fi o creștere cu 35-40% față de anul trecut”, a precizat conf. univ. dr. Mihai Musteață.
Echipa medicală s-a dublat într-un an
Acesta explică importanța unui astfel de serviciu care să asigure non-stop asistența medicală pentru animalele de companie, fiind o lipsă pe care oamenii o resimțeau în toată zona Moldovei.
„Am avut oameni care ne-au sunat în miez de noapte de la Bârlad, ne-au spus care este situația și ne-au întrebat dacă pot să vină, iar la 3 dimineața erau deja aici. Vin pacienți din Botoșani, Suceava, pentru că sectorul de servicii medicale non stop a fost foarte rău reprezentat pe toată regiunea Moldovei, a lipsit și în Iași pentru că necesită și o infrastructură de diagnostic și o resursă umană destul de amplă ca să poată fi susținut peste noapte”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteață.
Echipa a pornit cu cinci medici interni, iar acum este formată din 14 persoane: patru medici veterinari, opt medici interni, un tehnician, ajutate de câte șase studenți pe o tură de 12 ore și un coordonator. „E o echipă destul de mare, ceea ce e greu de făcut în practica privată, presupune niște costuri destul de mari și de asta și serviciul a lipsit din Moldova, nu doar din Iași. Din punct de vedere didactic este o activitate enormă: sunt 12 studenți pe zi implicați în activitățile de management direct de caz”, a mai precizat conferențiarul.
Un pui de alpaca, cel mai neobișnuit pacient
“Pacienții” sunt în special câini și pisici care au suferit o traumă – fie în urma unui accident, fie în urma căderilor de la înălțime. Numărul acestor cazuri începe să crească odată cu încălzirea vremii, susțin medicii.
„Serviciul de urgență funcționează pentru câini și pisici, din când în când mai suntem apelați de clinica de animale exotice să le asigurăm suport peste noapte pentru un pacient care este internat la ei. Traumele, în special traumele de stradă, ocupă locul I, dacă ar fi să fac o statistică. De asemenea sunt două vârfuri pe an de cazuri de pisici căzute de la etaj, iar în rest avem urgențe digestive, urmate de cele neurologice”, a mai explicat coordonatorul Compartimentului de Urgențe.
Un pui de alpaca ajuns pe masa de operație
Zilele trecute, a ajuns la Urgențe și un pacient neobișnuit care a avut nevoie de tratament: un pui de alpaca, cu numele ORO. Echipa medicală a constatat că este vorba despre o plagă mușcată și au intervenit de urgență pentru a o opera. Acum, ORO se află în continuare în atenția medicilor și studenților. După ce starea ei s-a ameliorat, alpaca a fost scoasă inclusiv la o scurtă plimbare prin campusul studențesc.
Compartimentul de Urgențe asigură și servicii de suport pentru Clinicile Medicală, Chirurgie, Obstetrică și Boli infecțioase, precum și a Serviciilor de Cardiologie și Neurologie.