Prima pagină » Actualitate » 10 pași ca să afli cum poți să îți schimbi medicul de familie

10 pași ca să afli cum poți să îți schimbi medicul de familie

Nu sunteți mulțumiți de medicul de familie la care sunteți înscriși sau v-ați schimbat domiciliul și vă este peste mână să mai mergeți la cabinetul lui?

Pacienții au posibilitatea de a-și schimba oricând medicul de familie, iar procedura nu este complicată.

Pentru a putea beneficia de asistență și îngrijiri în instituțiile medicale de stat, este obligatoriu să aveți calitatea de asigurat și să fiți înscriși la un medic de familie.
Medicul de familie este prima persoană căreia trebuie să vă adresați pentru a beneficia de asistență medicală.
Dacă situația o impune, acesta vă poate da o trimitere către un medic specialist sau pentru internarea in spital.
Pentru cazurile de urgență vă puteți prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fără trimitere și alte documente.

Totuși, dacă este posibil, se recomandă ca, mai întâi, să vă adresați (direct sau telefonic) medicului de familie.

Dacă, din diverse motive, vreți să renunțați la actualul medic de familie, va trebui sa obțineți, în primul rând, acceptul noului medic la care vreți să vă transferați.

Iată 10 pași ca să afli cum poți să îți schimbi medicul de familie:

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MULTE DETALII

Trebuie să fiți înscris la medicul respectiv de cel puțin 6 luni

Pe de altă parte, condiția pentru a vă putea schimba medicul de familie este să fi trecut 6 luni de la data înscrierii la medicul pe listele căruia figurați deja.

Există, însă, și situații în care se pot face excepții de la această regulă.

De exemplu, puteți face această schimbare mai devreme de șase luni în următoarele situații:
-decesul medicului de familie la care sunteți înscris
-dacă acesta nu se mai află în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate sau contractul este suspendat
-a fost preluat praxisul medicului de familie pe lista căruia vă aflați înscriși (cabinetul, pacienții și contractele în derulare au fost transferate către alt medic)
-vă schimbați domiciliul dintr-o localitate în alta
-asiguratul se află în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate, la încetarea arestului preventiv al asiguratului şi/sau înlocuirea acestuia cu arest la domiciliu sau control judiciar, precum şi la încetarea pedepsei privative de libertate a asiguratului.
Persoanele care vor să îşi schimbe medicul de familie trebuie să-i adreseze o cerere-tip de înscriere prin transfer medicului la care doresc să se înscrie. Înscrierea prin transfer pe lista unui medic de familie se face pe baza acestei cereri și a cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Transferul pacientului, anunțat în termen de 15 zile

Pentru persoanele care nu au card sau li se va emite card național duplicat, precum și pentru copiii cu vârsta între 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face doar pe baza cererii de înscriere prin transfer.
Odată ce a primit această cerere, viitorul medic de familie are obligaţia de a-I înștiința pe actualul medic de familie al pacientului despre această schimbare.
Înștiințarea se face în scris (prin poştă, e-mail, fax), în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la primirea cererii.

De asemenea, în acest timp el trebuie să anunțe și casa de asigurări de sănătate că a preluat pacientul în evidența sa.

Fișa medicală, în original, rămâne la primul medic

La rândul său, medicul de familie de la care pleacă pacientul are obligația să transmită fișa medicală a acestuia în copie certificată (prin poștă, e-mail, fax sau prin asigurat) medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare.
Cabinetul medical de la care pleacă pacientul va păstra originalul fișei sale medicale.

Transferul de la un medic de familie la altul nu se poate face mai des de o dată la șase luni, acest interval fiind stabilit pentru prevenirea abuzurilor.

Puteți avea un singur medic de familie

Dacă viitorul medic de familie la care vreți să vă înscrieți este din alt județ față de cel în care lucrați sau locuiți, mai aveți de parcurs două etape suplimentare:
-să comunicaţi angajatorului sau instituţiei care vă plăteşte asigurarea de sănătate să transmită lista nominală casei judeţene de asigurări de sănătate în care se află cabinetul medicului pe care l-aţi ales
-să prezentaţi medicului la care vă înscrieţi o copie după un document din care să reiasă că plata contribuţiei vi se face către casa de asigurări din judeţul respectiv.
Trebuie să aveți în vedere că niciun asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai mulți medici de familie. În caz contrar, nu veți mai beneficia de drepturile asiguratului, prevăzute în Legea asigurărilor de sănătate.

CITEȘTE ȘI:

10 pași pe care trebuie să îi faci dacă ți-a expirat buletinul

10 pași ca să afli ce nu ai voie să pui în bagaj când călătorești cu avionul

10 pași ca să eviți conservele de pește contaminat

 

 

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și