10 pași ca să cureți bijuteriile din argint care s-au oxidat
Argintul sterling, folosit pentru confecționarea bijuteriilor, este mai rezistent decât argintul pur, deoarece este utilizat în amestec cu alte aliaje metalice (cel mai des cupru, dar și nichel sau zinc). Aceste aliaje îl fac să fie mai ușor de prelucrat de către bijutieri, dar în același timp îi măresc duritatea, argintul pur fiind mult mai sensibil la zgârieturi sau lovituri.
Multe persoane evită să curețe bijuteriile din argint de teamă să nu le deterioreze. Argintul folosit de bijutieri este, însă, un metal mult mai rezistent decât poate părea la prima vedere. Aceștia lucrează cu argintul sterling, care este, de fapt, un aliaj.
Iată 10 pași ca să cureți bijuteriile din argint care s-au oxidat
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MULTE DETALII
Practic, argintul sterling nu înseamnă 100% argint, ci este compus din două sau chiar mai multe metale. Cel mai adesea, acesta conține 92,5% argint și 7,5% diferite aliaje metalice. De aici vine și simbolul 925, pe care îl regăsim marcat pe bijuterii și care reprezintă puritatea argintului.
Argintul 925 mai poartă denumirea de Sterling Silver
Argintul 925 mai poartă denumirea de Sterling Silver, astfel că, uneori, poate fi marcat cu inscripția SS (prescurtarea de la Sterling Silver), STER sau STG.
Oricât ar fi de frumoase și ireproșabil lucrate, din păcate, după o perioadă, bijuteriile din argint încep să se înnegrească și își pierd din strălucire.
Chiar dacă acest lucru este imposibil de evitat, câteva trucuri vă pot ajuta fie să întârziați oxidarea lor, fie să le faceți să arate aproape ca noi, dacă deja s-au înnegrit.
Renunță la bijuteriile din argint când faci duș!
Pe de altă parte, trebuie să știți că umiditatea și contactul cu aerul favorizează oxidarea lor. De aceea, este recomandat să vă scoateți bijuteriile din argint atunci când spălați vasele, faceți duș sau sport.
Contactul cu produsele chimice folosite pentru menaj, cauciucul sau apa cu clor pot cauza corodarea suprafeței bijuteriilor.
Așadar, este de preferat să vă dați jos bijuteriile din argint atunci când vă apucați de treburile casnice.
Evită să le porți la plajă!
Și lumina directă a soarelui face ca argintul să-și piardă din luciu, de aceea este indicat să renunțați la bijuterii când mergeți la plajă.
Pentru a păstra bijuteriile din argint într-o stare cât mai bună, depozitați-le în cutii închise (de preferat cutiile lor originale, care au burețel de protecție).
Loțiunile, cosmeticele, produsele capilare și parfumul sunt, de asemenea, inamicii argintului și vor accelera decolorarea sau pătarea bijuteriilor.
CITEȘTE ȘI:
10 pași ca să afli dacă ești înregistrat în sistemul de asigurări sociale de sănătate
10 pași ca să fii despăgubit pe baza poliței RCA
10 pași ca să-ți organizezi cununia civilă