Prima pagină » Actualitate » 10 pași ca să eviți conservele de pește contaminat

10 pași ca să eviți conservele de pește contaminat

Verifică eticheta conservei! Producătorul ar trebui să menționeze codul FAO. Sursa: elements.envato.com

Obișnuiești să consumi pește, mai ales ton la conservă? Înainte de a merge la casa de marcat, rupe-ți un pic din timpul alocat cumpărăturilor pentru a verifica eticheta de pe conserva de ton. Caută inscripția referitoare la codul FAO, care indică zona în care a fost pescuit peștele. Tonul pescuit în apele contaminate în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima poate fi o adevărată bombă cu otravă pentru organism.

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) reprezintă un cod de conduită pentru pescuitul responsabil și ia în considerare caracteristicile biologice ale resurselor și mediul lor, interesele consumatorilor și ale altor utilizatori.

Codul FAO este un indicator al regiunii în care a fost capturat peștele și ar trebui să fie menționat pe toate conservele și produsele din pește (ulei de pește, semipreparate din pește).

Producătorii au obligația de a menționa pe etichete codul FAO, care indică zona în care a fost capturat peștele.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MULTE DETALII DESPRE CODURILE FAO 

Consumul unui aliment radioactiv, extrem de periculoasă

În cazul în care codul FAO nu se regăsește pe produs, acesta ar putea fi un indiciu că producătorul a vrut să omită zona în care a fost pescuit peștele, posibil contaminată.

Așadar, evitați să cumpărați conserve care nu au inscripționate pe ele codul FAO!

Pe de altă parte, trebuie să citiți cu atenție și etichetele produselor care specifică acest cod FAO.

Faptul că el apare scris pe produse nu reprezintă o garanție că peștele nu ar putea fi contaminat.

Potrivit experților, peștele capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu radioactiv137. De altfel, uneori, prețul mai mic decât al altor produse similare ar putea fi un indicator al faptului că peștele provine din zonele contaminate.

Consumul unui aliment radioactiv este extrem de periculoasă. Specialiștii apreciază că iradierea este de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului cu aceeași cantitate de element radioactiv.

Iată 10 pași ca să eviți conservele de pește contaminat:

Dezastrul de la Fukushima, cauza contaminării

În luna martie a anului 2011, un cutremur, urmat de un tsunami au declanșat un dezastru la centrala nucleară de la Fukushima, avariind mai multe reactoare.

Acesta a fost considerat cel de-al doilea mare accident nuclear din lume, după dezastrul de la Cernobîl.


CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să îți poți verifica vechimea în muncă

10 pași ca să intri în posesia Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate

10 pași ca să-ți preschimbi permisul auto dacă a expirat

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele