10 pași ca să eviți toxiinfecția alimentară când pleci în vacanță
Ai așteptat cu sufletul la gură mult visata vacanță de vară și, în sfârșit, a venit momentul să îți faci bagajele? Ca să te poți bucura pe deplin de ea și să stai departe de problemele de sănătate care ți-ar putea ruina planurile, ai grijă ce mănânci cât ești departe de casă!
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care le strică vacanța multor turiști, în special când călătoresc în străinătate, este toxiinfecția alimentară. Majoritatea cazurilor de toxiinfecție alimentară se înregistrează în perioada verii, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni.
Toxiinfecția alimentară apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice.
Iată 10 pași ca să eviți toxiinfecția alimentară când pleci în vacanță:
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE GĂSEȘTI MAI MULTE DETALII
Alimentele pot să intre în contact cu bacteria înainte, în timpul sau după prepararea alimentelor, din cauza gătirii insuficiente, a depozitării necorespunzătoare, a curățării incorecte a acestora sau a manipulării lor de către o persoană bolnavă, care nu s-a spălat pe mâini.
În general, este vorba despre alimente proaspete, ca peștele, crustaceele, carnea, ouăle, laptele nepasteurizat și produsele lactate care conțin lapte nepasteurizat.
Apa nepotabilă, o sursă de îmbolnăvire
Legumele și fructele crude fac și ele parte din categoria principalelor surse ale toxiinfecției alimentare.
Apa nepotabilă poate declanșa, de asemenea, o toxiinfecție alimentară, dar și preparatele pe care nu obișnuiți să le consumați în țară pot reprezenta un risc. Acestea din urmă pot conține ingrediente la care organismul să aibă o reacție nedorită, nefiind obișnuit cu ele.
De multe ori, toxiinfecția apare în timpul călătoriilor în străinătate, în special din cauza faptului că turiștii consumă apă curentă locală conținând bacterii împotriva cărora nu sunt imunizați.
În cazurile ușoare, boala trece în câteva zile
Simptomele toxiinfecției alimentare apar la scurt timp după consumarea alimentului, respectiv a apei contaminate, mai precis în cel mult câteva ore.
În general, acestea dispar complet după câteva zile, fără a fi nevoie de spitalizare.
În cele câteva zile de manifestare a bolii, trebuie ținut un regim (hidratare intensă, consumul unor anumite alimente solide, ca pâine prăjită, orez, banane, legume fierte etc., evitarea cafeinei, a nicotinei și a alcoolului etc.).
Din nefericire, uneori, pot apărea și complicații, în special în cazul copiilor, al femeilor însărcinate sau al persoanelor în vârstă.
În cazurile grave, toxiinfecția alimentară poate afecta sistemul nervos și provoca paralizie, dificultatea de a înghiți sau de a respira.
Simptome:
- diaree;
- dureri de cap;
- oboseală;
- pete roșii;
- deshidratare;
- vărsături;
- senzația de greață;
- febră;
- crampe stomacale.
CITEȘTE ȘI:
10 pași ca să obții un duplicat al Cărții de Identitate a Vehiculului
10 pași ca să cureți tastatura computerului și laptopului
10 pași ca să poți călători într-o țară UE alături de animalul de companie