10 pași ca să fii despăgubit pe baza poliței RCA

Publicat: 13 05. 2023, 11:20
Actualizat: 13 05. 2023, 11:21

Un accident rutier, chiar și unul minor, dar în urma căruia ți-a fost avariată mașina, îți poate da bătăi de cap. Asigurarea auto obligatorie (RCA) are rolul de a te proteja financiar atât în situația în care vina îți aparține și trebuie să plătești daune, cât și dacă ești victimă, polița reprezentând o garanție că vei fi despăgubit.

Nici măcar șoferii experimentați nu pot avea siguranța că vor fi ocoliți de incidente neprevăzute.

Chiar dacă este vorba despre avarierea mașinii în trafic sau în parcare, oricare din aceste incidente poate implica o pagubă financiară considerabilă. Pentru acoperirea acestor pagube, legislația prevede obligativitatea încheierii de către fiecare proprietar de autovehicul înmatriculat a Asigurării de Răspundere Civilă Auto (RCA).

Asigurarea se încheie între proprietarul mașinii și o companie de asigurări pe care și-o poate alege singur.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE GĂSEȘTI MAI MULTE DETALII 

Acoperă și daunele morale

Polița RCA protejează financiar atât șoferul din cauza căruia s-a produs accidentul, cât și persoana prejudiciată.

Practic, șoferul care se face vinovat de accident va fi scutit de plata unor reparații care pot fi foarte costisitoare și, după caz, a daunelor morale și materiale cerute în instanță de victime, iar partea vătămată va avea garanția că pagubele îi vor fi acoperite.

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia prin intermediul unui asigurator autorizat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Polița RCA este obligatorie în statele membre ale Uniunii Europene, dar și în alte țări din Spațiul Economic European, ca Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Atunci când închei o poliță RCA, primești automat și o asigurare Carte Verde valabilă în aceste țări.

Dacă în timpul călătoriei într-unul dintre aceste state vei provoca un accident auto, cel prejudiciat va fi despăgubit de asigurarea ta Carte Verde. Pe de altă parte, dacă tu ești victima unui accident, vei fi despăgubit de polița Carte Verde, anexată asigurării RCA a șoferului care a provocat accidentul.

Pentru anumite țări se poate face asigurare separată

Unele companii de asigurări emit Carte Verde și pentru țări care nu fac parte din UE, de exemplu Turcia, dar care au aderat la Sistemul Carte Verde.

De aceea, înainte de a pleca într-o călătorie cu mașina într-o țară care nu e membră UE, este util să verifici ce asiguratori au încheiate înțelegeri cu respectiva țară.

„Unii asiguratori exclud anumite țări din Cartea Verde, de exemplu Ucraina, Rusia, Republica Moldova sau Serbia. Codurile acestor țări sunt tăiate cu un X pe Cartea Verde. În aceste situații, se poate face separat o poliță de Carte Verde la intrarea pe teritoriul respectivei țări. La vamă sunt astfel de birouri unde se pot face asigurări”, ne-a explicat Lucian Pascu, manager Pascu Asigurări.


CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să intri în posesia Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate

10 pași ca să obții Voucherul Materna, acordat femeilor însărcinate

10 pași pe care trebuie să îi faci dacă ți-a expirat buletinul