Visezi cu ochii deschiși la ziua în care îți vei lua permisul auto? Dacă mai ai doar 3 luni până când împlinești 18 ani, vestea bună este că poți deja să te apuci de școala de șoferi. Cu toate acestea, examenul pentru permisul de conducere categoria B nu îl poți da mai devreme de majorat.
În prezent, în România, vârsta minimă legală pentru înscrierea la școala de șoferi categoria B este de 17 ani și 9 luni, dar ca să obții permisul de conducere trebuie să ai 18 ani împliniți.
Ce tip de mașini vei putea conduce odată ce devii șofer cu acte în regulă? Iată ce vehicule sunt încadrate în categoria B de permis auto:
Iată 10 pași ca să știi tot ce ai nevoie dacă vrei să faci școala de șoferi:
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE GĂSEȘTI MAI MULTE DETALII
Școala de șoferi durează patru săptămâni, care vor fi alocate atât pregătirii teoretice a cursanților, cât și celei practice.
Mai exact, se fac 24 de ore de legislație rutieră, care se desfășoară într-o sală de curs pusă la dispoziție de școala de șoferi la care te înscrii, și 30 de ore de conducere practică.
Dacă un cursant nu se simte suficient pregătit pentru proba practică după cele 30 de ore de condus împreună cu instructorul auto, el are posibilitatea de a-și suplimenta orele, pe care le va plăti separat.
Iată ce acte sunt necesare pentru dosarul de înscriere la școala de șoferi:
Prețurile pentru școala de șoferi categoria B variază în funcție de mașina pe care vei face cursurile practice, mai exact de modelul acesteia și de tipul cutiei de viteze (automata sau manuală).
Astfel, pentru o mașină care are cutie manuală, prețurile pleacă de la 1.700 de lei și pot ajunge până la 2.500 de lei.
Pentru o mașină care are cutie automată, prețurile încep de la 2.300 de lei și pot ajunge chiar și la 3.400 de lei.
Având în vedere aceste prețuri, care nu sunt de neglijat, multe școli de șoferi le oferă cursanților posibilitatea de a plăti taxa în rate, cu achitarea unui avans în momentul înscrierii.
Școala de șoferi este valabilă un an de la încheierea dosarului, adică a ultimei ședințe efectuate.
Dacă, timp de un an de zile de la absolvirea școlii, nu susții examenul sau nu îl treci, va trebui să reiei școala de șoferi.
CITEȘTE ȘI:
10 pași ca să intri în posesia Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate
10 pași ca să obții cazierul judiciar online
10 pași ca să cureți tastatura computerului și laptopului