Prima pagină » Actualitate » 10 pași ca să-ți organizezi cununia civilă

10 pași ca să-ți organizezi cununia civilă

V-ați decis ca anul acesta să faceți pasul cel mare și să vă uniți destinele? Atunci e bine să știți că programările pentru cununia civilă se fac și online, nu doar la ghișee.

Dacă alegeți varianta online, după ce ați rezervat data marelui eveniment, trebuie să mergeți împreună cu partenerul de viață la Serviciul de Stare Civilă pentru a completa o declarație de căsătorie și a depune actele necesare pentru cununie.

Programările pentru cununia civilă se pot face online numai în cazul căsătoriilor încheiate între cetățeni români.

Dacă ”jumătatea” voastră are altă cetățenie, atunci trebuie să mergeți pentru programare la sediul Serviciului de Stare Civilă.

Aceeași regulă este valabilă și în cazul căsătoriilor între doi cetățeni străini.

Iată 10 pași ca să-ți organizezi cununia civilă:

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MULTE DETALII

Rezervarea se face cu 10-13 zile înainte de cununie

După ce v-ați rezervat online ziua în care vă veți căsători, trebuie să completați și o declarație de căsătorie. Declarația se face personal, de către viitorii miri, în scris, la primăria pe raza căreia are domiciliul sau reședința unul dintre soți.

Este important să știți că la depunerea actelor este obligatorie prezenţa simultană a ambilor soţi.

Căsătoria se poate încheia după 10 zile de la data depunerii declarației de căsătorie. (Se calculează atât ziua depunerii dosarului, cât și ziua oficierii căsătoriei).

Pe de altă parte, în funcție de fiecare primărie, rezervarea se face cu cel puțin 10-13 zile înainte de data căsătoriei.

În cazul unor situații care se dovedesc a fi justificate, căsătoria se poate încheia mai repede de 10 zile sau după expirarea termenului legal, dar numai cu aprobarea primarului.

Condiția este ca certificatele medicale să nu fi depășit termenul de valabilitate, respectiv de 14 zile de la data emiterii lor.

La încheierea căsătoriei este necesară prezenţa a doi martori, care se vor legitima cu actele de identitate valabile.

În ce condiții vă puteți căsători pe plajă sau în parc

Cununiile civile se fac în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care au domiciliul permanent sau reședința unul dintre cei doi viitori miri.

Pentru oficierea căsătoriilor în altă localitate decât cele de domiciliu, trebuie să obțineți aprobarea primarului din zonă pentru a putea organiza evenimentul pe raza localităţii respective.

Tot de aprobarea primarului aveți nevoie și dacă vreți să ieșiți din tipare și să vă căsătoriți în alt loc decât sediul Stării Civile (plajă, grădini, parcuri, muzee etc.).

Pentru înregistrarea, respectiv oficierea căsătoriei nu se percep taxe.

Acte necesare

Dacă ambii soţi se află la prima căsătorie:
– actele de identitate ale viitorilor soţi (original şi copie) aflate în termen de valabilitate, atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii. Nu se acceptă acte de identitate deteriorate.
– certificatul de naştere – original şi copie;
– certificat medical prenupţial (pentru ambii viitori soţi)
Certificatele medicale prenupţiale sunt valabile 14 zile (atât la data depunerii dosarului, cât și in ziua oficierii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă ”Se poate căsători”). Nu se acceptă certificate cu modificări sau ştersături.
– copie acte identitate valabile a două persoane, în calitate de martori (doar unele primării solicită aceste documente)
– dosar cu șină (doar unele primării îl cer).

Dacă unul dintre soţi (ori ambii) nu se află la prima căsătorie:
– pe lângă actele precizate mai sus, viitorul soţ/soţie va prezenta dovada desfacerii/încetării căsătoriei anterioare, respectiv sentinţa de divorţ rămasă definitive (irevocabilă)/certificat de divorţ administrativ;
– certificat căsătorie și deces (după caz) al fostului soţ (original şi copie).

Numele după căsătorie

În ceea ce privește numele de familie după căsătorie, viitorii soţi au mai multe opțiuni:
– să-și păstreze numele dinaintea căsătoriei
– să ia numele oricăruia dintre ei
– să ia numele lor reunite
– un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să obții cazierul judiciar online

10 pași ca să-ți preschimbi permisul auto dacă a expirat

10 pași ca să îți organizezi singur o vacanță ieftină

 

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele