Prima pagină » Actualitate » 100 de ani de la moartea lui LENIN. Rusia modernă l-a uitat pe fondatorul URSS

100 de ani de la moartea lui LENIN. Rusia modernă l-a uitat pe fondatorul URSS

La scurt timp după moartea fondatorului Uniunii Sovietice, în 1924, un poet extrem de popular îi liniștea pe ruși cu aceste cuvinte: „Lenin a trăit, Lenin trăiește, Lenin va trăi!”. A trecut un secol de atunci, iar Vladimir Ilici Lenin este doar o amintire răzleață prin Rusia modernă.

Imaginea lui Lenin nu mai este, azi, omniprezentă în Moscova, remarcă ABC News.

Mausoleul din Piața Roșie, neinteresant pentru ruși

Mausoleul din Piața Roșie, unde trupul îmbălsămat al lui Lenin este expus publicului, nu mai reprezintă un loc de pelerinaj, cum era în trecut. Deschis numai 15 ore pe săptămână, atrage mult mai puțini vizitatori decât Grădina Zoologică din Moscova, punctează ABC.

Multe dintre statuile care-l înfățișează pe fondatorul URSS au fost vandalizate.

Statuia din stația „Finlanda” (Sankt Petersburg), care comemorează întoarcerea lui Lenin din exil, a fost lovită de o bombă. Gaura apărută în spatele monumentului nu este reparată nici în prezent.

În plus, multe străzi și localități care purtau numele lui Lenin au fost rebotezate.

Ideologia pe care Lenin a susținut-o și care s-a răspândit pe un teritoriu atât de vast este un spectacol secundar în Rusia modernă. Partidul Comunist deține doar 16% din locurile din Parlament, fiind copleșit de partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Lenin s-a dovedit a fi complet de prisos și inutil în Rusia modernă”, afirmă istoricul Konstantin Morozov, de la Academia Rusă de Științe.

Pentru Gennady Zyuganov, însă, liderul Partidului Comunist, Lenin e încă „viu” – „Au trecut 100 de ani de la ziua în care inima lui mare și amabilă s-a oprit, iar acum începe al doilea secol al nemuririi sale”.

Până și Putin se dezice de politicile lui Lenin

Până și Vladimir Putin pare că se dezice de politicile lui Lenin. De altfel, liderul de la Kremlin nu s-a ferit să trimită câteva săgeți spre fondatorul URSS.

Ca urmare a politicii bolșevice a apărut Ucraina Sovietică. Chiar și astăzi Ucraina poate fi numită «Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin». El este autorul și arhitectul (n.r. – Ucrainei)”, a spus Putin într-un discurs rostit cu trei zile înainte de atacarea Ucrainei.

Anul trecut, Putin a plus afirmând că a fost plantată „cea mai periculoasă bombă cu ceas” când s-a permis Ucrainei să se separe de Rusia.

Totuși, „Țarul” rămâne conștient de reținerea emoțională pe care mulți ruși o mai păstrează pentru Lenin și nu susține inițiativele care apar periodic de a scoate trupul fostului conducător din mausoleu.

„Cred că ar trebui să rămână așa cum este, cel puțin atâta timp cât există destul de mulți oameni care își leagă viața, soarta, precum și anumite realizări de epoca sovietică”, a închis subiectul Putin.

21 ianuarie 1924, Lenin a murit la 53 de ani

Vladimir Ilici Lenin s-a stins din viață la 21 ianuarie 1924, la vârsta de 53 de ani.

Văduva lui, Nadezhda Krupskaya, a cerut ca el să fie îngropat într-un mormânt convențional.

La o întâlnire a Biroului Politic al Partidului Comunist, Iosif Visarionovici Stalin a înaintat propunerea de a păstra corpul lui Lenin timp de câteva secole.

Ideea i s-a părut ofensatoare lui Leon Troțki, cel mai apropiat om de Lenin, care a comparat-o cu sfintele moaște expuse de Biserica Ortodoxă Rusă. Dar Stalin anticipase valoarea analogului secular pentru un om de nivelul lui Lenin.

Se pare că, la priveghiul liderului, temperatura la Moscova ar fi coborât până la -30 de grade Celsius, blocând descompunerea trupului lui Lenin. Asta i-a inspirat pe comuniști să construiască rapid un mic mausoleu din lemn în Piața Roșie. Ulterior, ei au decis să-i păstreze intact corpul, îmbălsămându-l, spre a fi expus tuturor rușilor dornici să-l vadă.

În 2024, soldații Gărzii de onoare, ale căror rotații pas în defilare fascinau vizitatorii, au fost îndepărtați de lângă mausoleu.

Lenin este încă acolo, doar că mai greu de văzut. Și prea puțin interesant pentru rusul modern.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și