Prima pagină » Actualitate » 100 de povești entuziasmante ale tinerilor din Moldova. Emanuel a făcut naveta zilnic 170 de kilometri să își îndeplinească visul: să devină arhitect

100 de povești entuziasmante ale tinerilor din Moldova. Emanuel a făcut naveta zilnic 170 de kilometri să își îndeplinească visul: să devină arhitect

100 de povești entuziasmante ale tinerilor din Moldova. Emanuel a făcut naveta zilnic 170 de kilometri să își îndeplinească visul: să devină arhitect

Emanuel Platon este dintr-o comună mică, Borca, din județul Neamț, și a făcut uneori naveta zilnic, 170 de kilometri, până la Iași, pentru a face meditații. Visul lui Emanuel era să devină arhitect, iar acum se îndreaptă spre realizarea acestei dorințe, este student la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Dar pe lângă dificultățile legate de distanța spre Iași, au fost și cele financiare, fiindcă Emanuel face parte dintr-o familie numeroasă, cu 8 copii: patru băieți și patru fete. Șansa lui a fost, însă, intrarea într-un program al bursierilor Pro Vita. Printr-o inițiativă a Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, 100 de copii și tineri din județele Iași, Botoșani și Neamț, care provin din familii numeroase cu peste 7 copii și au rezultate foarte bune la învățătură, vor primi o bursă lunară de 200 de lei pentru a-și continua studiile.

„Mă trezeam la 4 jumate dimineață, ca să prind autobuzul la 5, să ajung la Iași”, povestește Emanuel. „Stăteam 2 ore și începeam pregătirea. Îmi place foarte mult să cânt la chitară, îmi place foarte mult geometria descriptivă, îmi place mult să citesc poezii, să schiez foarte mult. Tata este primul meu erou din viață, de la el am învățat statornicia, hotărârea, dacă este nu, nu rămâne, dacă este da, da rămâne”, mai spune tânărul student.

Bursierii își doresc să poată urma studiile necesare pentru a deveni arhitecți, polițiști, medici, avocați sau meteorologi. „Sunt tineri excepționali, cu rezultate remarcabile la studii, talentați în cele mai diverse domenii, cu aspirații înalte și dorința de a contribui la schimbarea în bine a societății. Unii fac naveta zilnic sute de kilometri pentru meditații, alții nu reușesc să ajungă la orele de canto din cauza lipsei transportului în sat”, susțin reprezentanții Pro Vita.

„Vreau să sprijin atât tineri cât și bătrâni pentru a le oferi o viață mai bună”

O altă bursieră este Beatrice care își dorește să ajungă asistent social pentru ca să poată ajuta cât mai multe persoane care au nevoie. „Vreau să sprijin atât tineri cât și bătrâni pentru a le oferi o viață mai bună, cum au făcut alții pentru mine”, spune tânăra. Paula își dorește la rândul său să devină psiholog, iar visul său cel mai mare pare să fie unul ușor de împlinit: să aibă studii universitare, o profesie și o familie.

Tinerii vor primi o bursă lunară de studiu în valoare de 200 de lei în anul școlar/universitar 2022 – 2023. Astfel, timp de o lună, în perioada 15 iunie – 15 iulie va fi desfășurată o campanie de strângere de fonduri pentru ca acești tineri să poată continua studiile de care au nevoie.

 

 

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul ... vezi toate articolele

Citește și