Uniunea Europeană ar trebui să trimită vaccinuri coronavirus vecinilor săi din Balcani și să facă mai multe pentru a combate virusul în Ucraina, au declarat miercuri 13 dintre miniștrii de Externe ai UE într-o scrisoare comună către Executivul blocului.
Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Suedia au declarat că UE nu va fi ferită de COVID-19 până când și țările de la frontierele sale se vor putea vindeca de Covid-19.
„Susținem cu tărie eforturile și inițiativele statelor membre și ale Comisiei Europene de a împărtăși vaccinurile din contractele alocate cu cei mai apropiați vecini ai UE, cum ar fi țările din Balcanii de Vest”, au spus miniștrii în scrisoarea din 6 ianuarie, care a fost făcută public.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat separat că este „datoria noastră să întindem o mână de ajutor partenerilor UE din est, Balcanii de Vest și alte regiuni”.
Țările UE au lansat o acțiune de vaccinare COVID-19 în masă pe 27 decembrie, dar națiunile din Balcani – mai sărace decât statele membre ale UE – nu au putut negocia același acces la vaccinurile COVID-19 cu producătorii de droguri. Alte guverne vecine nu au un program clar pentru programele lor naționale de inoculare.
Comisia Europeană a declarat că a primit scrisoarea și va răspunde acestor guverne, spunând reporterilor într-un briefing că se uită la modalități de a ajuta țările din Balcani și alți vecini, inclusiv Georgia și Ucraina.
UE oferă deja sprijin în materie de vaccinare statelor din Balcani care nu fac parte din UE şi a adoptat în decembrie o anvelopă de 70 de milioane de euro pentru a ajuta la acoperirea costului vaccinării.
Scrisoarea trimisă miercuri face apel la Bruxelles să ofere un ajutor similar ţărilor care participă la Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
„Noi credem că UE trebuie să meargă dincolo de iniţiativele actuale şi să acorde o atenţie şi o susţinere similare celorlalţi vecini ai UE – ţările Parteneriatului Estic al UE”, precizează în scrisoare şefii diplomaţiilor din cele 13 ţări.