Prima pagină » Actualitate » 14 file de manuscris aparținând lui Mircea Eliade, donate Academiei Române: ”Împreună putem valorifica și proteja patrimoniul național”

14 file de manuscris aparținând lui Mircea Eliade, donate Academiei Române: ”Împreună putem valorifica și proteja patrimoniul național”

14 file de manuscris aparținând lui Mircea Eliade, donate Academiei Române: ”Împreună putem valorifica și proteja patrimoniul național”

Casa de Licitații ”Historic” a donat Academiei Române 14 file de manuscris aparțind lui Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor de ficțiune și filozof.

Este un moment cu totul deosebit pentru cultura română, au transmis reprezentanții ”Historic”, iar tradiția parteneriatului public-privat continuă.

În același timp, aceștia au mai precizat și că doresc să mulțumească Academiei Române pentru acceptarea donației care are o valoare culturală și istorică extraordinară.

Casa de Licitații Historic dorește să marcheze acest moment, întrucât este unul deosebit de important pentru cultura română. Așa cum ne-am dorit, continuăm tradiția parteneriatului public-privat, în care credem cu tărie, prin donarea catre Academia Română a paisprezece file manuscris ce au aparținut marelui istoric al religiilor, Mircea Eliade.

Ne bucurăm că împreună putem valorifica și proteja patrimoniul național, în special o parte a unei opere atât de reprezentative pentru istoria literaturii române. Pe această cale, dorim sa mulțumim Academiei pentru acceptarea donației și sperăm la cât mai multe astfel de colaborări în viitor”, au transmis reprezentanții Casei de Licitații ”Historic” în mediul online.

”Scriitorul și istoricul religiilor Mircea Eliade a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă, care cuprinde și o colecție de manuscrise, încă o amprentă incontestabilă a geniului său. În manuscrisele pe care statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său, se poate vedea profunzimea cunoașterii altor civilizații ale căror taine erau atât de frumos prinse în cuvinte de Universalul Eliade, dar și finețea filosofului și eseistului Emil Cioran

Lucian Romașcanu

14 file de manuscris aparținând lui Mircea Eliade, donate Academiei Române | Foto – Facebook

5 manuscrise cumpărate de Statul Român prin Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat” cinci manuscrise de o valoare culturală extraordinară care urmau să fie scoase la licitație, în luna martie, de Casa de Licitații ”Historic”. (toate detaliile AICI)

Comisia care a fost constituită în Ministerul Culturii a analizat ofertele de vânzare, precum și documentațiile aferente și a constatat că documentația este completă în toate cele cinci cazuri. Manuscrisele se vor afla în custodia Bibliotecii Naționale a României.

  • Manuscrisul original – 154 pagini, intitulat ”Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 25 file, intitulat ”Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic care cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul ”Problema răului în filosofia indiană”;
  • Manuscrisul original al unui curs de istorie a filosofiei medievale – 15 file redactate recto, intitulat ”Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 20 file, intitulat ”Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare aproximativ 1930, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 10 pagini, redactate cu cerneală neagră, intitulat ”Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în ”Cum am găsit piatra filosofală”.

Citește și:

Paul Surugiu-Fuego, decorat cu ”ORDINUL DE ONOARE” pentru merite culturale de Primăria Chișinău

INTERVIU | Claudiu Bleonț, ”dictatorul comunist” din Spy/Master: ”L-am jucat cu furie pe Ceaușescu, o furie vecină cu cea a lui Richard al III-lea”

EXCLUSIV VIDEO | Cum a ajuns Elena Ceaușescu să poarte la Paris o ie țesută la Breaza. Povestea fascinantă a iei ”descântate”

Stanley Tucci îl va intervieva pe Paul McCartney cu ocazia deschiderii unei noi expoziții Beatles la Londra

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și