20.000 de locuri la admiterea din 2022 la cele cinci universități din Iași. Unde se mai dă și examen de admitere și care sunt noutățile din acest an

20.000 de locuri la admiterea din 2022 la cele cinci universități din Iași. Unde se mai dă și examen de admitere și care sunt noutățile din acest an
Publicat: 08/07/2022, 16:03

Toate universitățile de stat din Iași vor începe admiterea de vară luni, 11 iulie, într-un an pe care reprezentanții instituțiilor de învățământ superior îl așteaptă cu nerăbdare: au fost mai mulți elevi care au susținut proba de Bacalaureat decât în anii anteriori, iar rata de promovare a fost mai crescută.

Astfel, în total, pe tot centrul universitar ieșean sunt peste 20.000 de locuri la buget și taxă scoase la concurs la cele cinci universități de stat, pentru specializările de la licență sau masterat.

Primii care au început înregistrarea candidaților sunt cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, iar tinerii care doresc să devină medici, farmaciști, stomatologi sau bioingineri pot să își depună dosarul exclusiv online încă de pe 1 iunie. Admiterea va consta într-o probă scrisă cu durata de trei ore, de tip test grilă, din câte două materii în funcție de specializare, care a fost susținută față în față de candidați chiar și în timpul pandemiei. UMF scoate la concurs 821 de locuri la buget la cele patru facultăți ale sale și încă 635 de locuri cu taxă pe cont propriu valutar, pentru studenții străini. Aceasta este și „pușculița” universității, fiindcă o taxă pentru studenții internaționali este de 7.500 de euro pe lună, deci un echivalent de circa 4,8 milioane de euro / an încasați doar pe acest tip de taxe.

Sistem unic de admitere online la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

În continuare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), are o săptămână de când a deschis admiterea pentru studiile de licență. Angajații instituției au creat un sistem unic de admitere online, iar tinerii se pot înscrie la 3 dintre cele 11 facultăți ale universității, cu o singură taxă și un singur dosar, indiferent câte specializări doresc să aleagă, urmând a fi repartizați în funcție de medie. Dacă doresc să aleagă specializări și de la celelalte 8 facultăți, trebuie să plătească o taxă de înscriere suplimentară de 100 de lei.

„Față de anii trecuți, am primit de la minister un număr mult mai mare de locuri pentru românii de pretutindeni. Avem la studiile de licență 350 de locuri bugetate pentru ei și la master alte 90 de locuri, tot bugetate. În speranța în care vom reuși, pentru că de anul trecut am început să atragem și candidați din această zonă, vom aduce și români din Ucraina care în ultimii 2 ani și-au arătat un interes mărit să urmeze cursurile la universitatea noastră”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Platforma TUIASI ajută și la transparentizarea procesului de admitere: pe siteul universității poate fi urmărit în timp real câți tineri și-au depus dosarele, iar fiindcă intrările în platformă sunt unice, se știe cu exactitate câți candidați sunt, nu câte dosare au fost depuse. Astfel, pe cele circa 6.500 de locuri scoase la concurs pentru licență, masterat și doctorat, până vineri, 8 iulie, la ora prânzului erau deja peste 1.000 de candidați, înscrierile urmând a se termina pe 23 iulie. Două facultăți ale Politehnicii ieșene dau probă suplimentară de admitere: la Facultatea de Automatică și Calculatoare se dă un test grilă din matematică / informatică, în timp ce la Facultatea de Arhitectură se dă probă specială de desen.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a renunțat la probele scrise

Pandemia a făcut ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima universitate a țării, să elimine probele de admitere de la mai multe facultăți în urmă cu trei ani. Ele nu au fost reintroduse nici astăzi, astfel că Facultatea de Informatică de la UAIC este una dintre puținele de profil din țară unde se intră doar pe baza notelor și mediilor de la examenul de bacalaureat. Aceeași este situația și la Facultatea de Drept sau la specializarea Kinetoterapie de la Facultatea de Educație Fizică și Sport: în locul testelor scrise a rămas în vigoare doar un concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat și a notelor de la diferite probe ale examenului. Practic, se mai dă doar ca testare suplimentară la admitere o probă fizică la Facultatea de Educație Fizică și Sport și două probe vocaționale la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În total, începând de luni, 11 iulie, UAIC pune la bătaie 12.075 de locuri, dintre care 7.778 pentru licență, taxă și buget, și 4.297 pentru master. La cea mai veche universitate din țară admiterea se concluzionează în doar cinci zile, astfel că cei care doresc să își depună dosarele fizic sau online pot să facă asta până pe 16 iulie, ulterior fiecare dintre cele 15 facultăți ale UAIC urmând să publice rezultatele și clasificarea viitorilor studenți.

Deplasări în teren, vizite de studiu, workshopuri la Universitatea de Științele Vieții

De pe 11 iulie începe admiterea și la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, cu cele patru facultăți: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Animaliere, cât și Medicină Veterinară. Doar pentru studenți, la licență, sunt scoase 1.000 de locuri la concurs, dintre care 700 sunt fără taxă și 300 cu taxă.

„Candidații care intenționează să vină la universitatea noastră vor descoperi, în primul rând, o universitate dinamică, un campus foarte bine organizat, cu multiple facilități pentru învățare, cazare, sport, pentru petrecerea timpului liber. Vor descoperi numeroase activități complementare celor didactice și de cercetare, cu deplasări în teren, vizite de studiu, cu workshopuri, întâlniri cu proprietari din zona agribussinesului, de care suntem foarte legați”, a declarat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

Admiterea la studiile de master trebuia să se fi încheiat la finele săptămânii trecute, însă fiindcă s-au ocupat doar 75% dintre locuri, conducerea USV Iași a decis ca ea să fie prelungită până pe 22 iulie, atunci când se termină înscrierea și pentru studiile de licență.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cât câştigă pe lună un dezvoltator de software. Toate companiile din România au raportat creşteri...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori...
Adriana Bahmuțeanu apel disperat! Nu este lăsată să își vadă copiii
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
EXCLUSIV Ce au descoperit legistii la autopsia lui Silviu Prigoană. De ce a murit, de...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
EXCLUSIV! Saveta Bogdan, reacție emoționantă după moartea lui Silviu Prigoană: „Îmi plăcea de el, îi...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun