20 de ani de închisoare în SUA pentru românul implicat în atacuri cu RANSOMWARE. Câte milioane de dolari câștigase Daniel Christian Hulea
În luna iulie a anului 2023, la cererea autorităților americane, Daniel Christian Hulea a fost extrădat în Statele Unite după ce a fost arestat de Poliţia Română din Cluj. Românul a fost condamnat, acum, la 20 de ani de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru conspiraţie la fraudă informatică şi fraudă prin telefon.
Daniel Christian Hulea a recunoscut că a participat la atacurile cu ransomware-ul NetWalker, folosit împotriva a sute de victime din întreaga lume, inclusiv spitale, autorităţi de aplicare a legii, servicii de urgenţă, companii, municipalităţi, districte şcolare, colegii şi universităţi.
- Daniel Christian Hulea a recunoscut că a obţinut aproximativ 1.595 de monede bitcoin de la victimele sale, valoarea totală fiind de aproximativ 21,5 milioane de dolari la momentul plăţilor de răscumpărare.
- Pe lângă cei 20 de ani de închisoare la care a fost condamnat, românul a fost obligat să restituie aproximativ 15 milioane dolari şi să renunţe la toţi cei 21,5 milioane de dolari pe care îi obținuse în urma atacurilor, notează news.ro.
Netwalker, operaţiune Ransomware-as-a-Service, începută în 2019
Românul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru conspiraţie la fraudă informatică şi fraudă prin telefon.
Netwalker a fost o operaţiune Ransomware-as-a-Service, începută în 2019, care a recrutat afiliaţi, iar aceștia au fost recompensaţi cu 60-75% din toate plăţile de răscumpărare.
Potrivit unui raport din luna august a anului 2020, actorii implicaţi în grupul de criminalitate cibernetică au colectat nu mai puțin de 25 de milioane de dolari de la victime în doar cinci luni.
Ce este ransomware-ul
Ransomware-ul este un tip de software rău intenționat sau malware care amenință o victimă, distrugând sau blocându-i accesul la date sau sisteme critice până când se plătește o răscumpărare.
- De-a lungul timpului, cea mai mare parte din ransomware a vizat persoane, dar, mai recent, ransomware-ul operat de oameni, care vizează organizațiile, a devenit amenințarea mai mare și mai dificil de prevenit și de contracarat.
- Cu ransomware-ul operat de oameni, un grup de atacatori își utilizează inteligența colectivă pentru a obține acces la rețeaua de întreprindere a unei organizații.
Unele atacuri de acest tip sunt atât de sofisticate, încât atacatorii utilizează documente financiare interne pe care le-au descoperit pentru a seta prețul de răscumpărare.
Citește și: