2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Record absolut de TEMPERATURI ridicate în luna iunie

Publicat: 08 07. 2024, 09:20
Canicula

Luna iunie ș-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie, conform Serviciului European de Monitorizare a Schimbărilor Climatice. Dacă trend de temperaturi extreme continuă, ar putea face ca anul 2024 să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a anunțat că fiecare lună, începând cu iunie 2023, a fost cea mai călduroasă din istorie pentru lunile respective. Datele recente sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul măsurătorilor.

Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, estimează că există 95% șanse ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată, din cauza schimbărilor climatice provocate de om și fenomenului natural El Nino.

Consecințele acestor schimbări climatice sunt deja vizibile în 2024. Peste 1.000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului haj, iar decese similare au fost înregistrate în New Delhi și Grecia.

Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, afirmă că există „șanse mari” ca 2024 să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

„El Nino este un fenomen natural care va apărea și dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”, a spus ea.

El Nino, fenomenul natural care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, a contribuit la creșterea temperaturii medii globale. Efectul său s-a diminuat recent, iar condițiile mai reci de tip La Nina sunt așteptate să se formeze la sfârșitul acestui an.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili rămân principala cauză a schimbărilor climatice. În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările nu au reușit să reducă aceste emisii colectiv, ducând la creșterea constantă a temperaturilor, potrivit Reuters.

În cele 12 luni încheiate în iunie, temperatura medie globală a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900, conform C3S.