21 iulie 2024, cea mai FIERBINTE zi din istoria modernă a PĂMÂNTULUI: 17,09 grade Celsius
Duminică, de Sfântul Ilie – 21 iulie 2024, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, relatează Reuters. Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, în înregistrările sale care datează din 1940.
Evident, este vorba de temperatura la nivel global. În emisfera sudică e iarnă, la poli e ca la poli etc. De asemenea, vorbim de măsurătorile oficiale din ultimii 84 de ani, nu de cele de pe vremea dinozaurilor. La iarna din Nord, la media temperaturilor globale va fi luată în calcul vara din Sud.
Temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a atins duminică 17,09 grade Celsius – uşor mai mare decât precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 C.
Valurile de căldură au pârjolit zone întinse din Statele Unite, Europa şi Rusia în ultima săptămână.
Anul trecut, recordul a fost depăşit patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, deoarece schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au condus la o căldură extremă în emisfera nordică.
Fiecare lună începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori, a precizat Copernicus.
Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, deoarece schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au împins temperaturile tot mai sus în acest an.