Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, au efectuat, ieri, 24 de percheziții domiciliare, în București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.
Au fost vizate persoane și firme suspectate că ar fi consemnat, în fals, realizarea unor activități de colectare și reciclare a peste 38.000 tone de deșeuri de ambalaje, prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei.
Cercetările se desfășoară într-un dosar penal deschis pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor, iar polițiștii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au reținut patru persoane.
”Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, au transmis reprezentanții Poliției printr-un comunicat.
În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți.
Potrivit informațiilor apărute în mass-media, a fost efectuată o percheziție inclusiv la locuința lui Florin Răzvan Alecu, fostul director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului. In acest dosar ar fi implicat şi primarul din Corbeanca.
Răzvan Alecu ar fi încheiat cu marii furnizori de deşeuri contracte fictive prin care se angaja să recicleze peste 38.000 tone de PET-uri, sticlă şi carton. Numai că, la el acasă, anchetatorii au descoperit o parte din prejudiciul uriaş, de aproape 25 de milioane de lei. Deşeurile ar fi fost aruncate în gropi de gunoi din Grădiştea şi Olteniţa.
Au fost efectuate activități de ridicare de înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.
Poliția Română