25.000 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică în MINIVACANȚA de 1 Mai și Paște
Ministerul de Interne a anunțat o serie de măsuri dispuse în contextul minivacanței de 1 Mai și Paște. Astfel, aproximativ 25.000 de polițiști și jandarmi vor fi la datorie, asigurând ordinea publică în intervalul 1-6 mai.
MAI a pregătit o serie de scenarii privind intervențiile care vor trebui luate în situații de urgență pentru următoarea săptămână.
„Pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, următoarele zile înseamnă mobilizare suplimentară, vigilență maximă și prezență sporită în stradă în zonele cu risc de producere a unor incidente”, transmit cei de la Interne.
Echipaje prezente în apropierea lăcașurilor de cult
Astfel, undeva la 25.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și efective de la alte structuri vor acționa zilnic pentru siguranța cetățenilor, acordând o atenție deosebită stațiunilor turistice, lăcașurilor de cult, locurilor în care se vor organiza evenimente publice de amploare, dar și gărilor, aeroporturilor și altor spații cu prezență semnificativă de oameni.
Echipajele de ordine publică și de intervenție în situații de urgență vor fi prezente în apropierea lăcașurilor de cult, în special a celor unde se vor organiza slujbe cu participare numeroasă. Vorbim de aproximativ 12.200 de lăcașuri de cult, unde sunt așteptate peste 2,6 milioane de persoane.
O atenție deosebită va fi acordată în Noaptea de Înviere pentru prevenirea producerii unor incidente, provocate de aglomerație sau de folosirea necorespunzătoare a lumânărilor.
„Recomandăm cetățenilor să manifeste prudență atunci folosesc lumânări sau candele aprinse în timpul slujbelor religioase, pentru a preveni aprinderea hainelor, a părului sau obiectelor din apropiere. Nu lăsați niciodată o lumânare sau o candelă aprinsă nesupravegheată, în apropierea materialelor uşor combustibile sau la îndemâna copiilor!”, transmit cei de la MAI.
2000 de amenzi dictate de pompieri
Pentru prevenirea situațiilor de urgență, pompierii au efectuat, în această lună, 3420 de controale cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la lăcașuri de cult, unități turistice, precum și la alte obiective economice.
Pompierii au oferit sprijin și îndrumare pentru remedierea deficiențelor constatate.
În același timp, pompeirii au aplicat și aproximativ 2.000 de amenzi în valoare de peste 16 milioane lei pentru nereguli care puneau în pericol siguranța cetățenilor.
Unde se preconizează mare aglomerație
Între 1 și 6 mai, vor fi organizate aproximativ 200 de evenimente publice la care se preconizează că vor participa peste 166.700 de persoane.
Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanți vor avea loc în București, Galați și Buzău, cu o participare de 5.000 până la 15.000 de persoane.
De asemenea, la festivalul care are loc în Mamaia Nord sunt așteptați zilnic 5.000 de participanți.
Polițiștii și jandarmii vor fi prezenți la evenimentele publice pentru a preveni și combate faptele ilegale favorizate de aglomerație și infracțiunile grave, dar și pentru a putea interveni în sprijinul cetățenilor în caz de nevoie.
În plus, specialiștii Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor acorda consiliere persoanelor interesate și vor oferi recomandări despre cum să se protejeze de traficanți și unde pot solicita sprijin dacă sunt sau cunosc pe cineva care este consumator de droguri sau victimă a traficanților de persoane.
Traficul la frontieră, atent monitorizat
„Ca de fiecare dată de Sărbători și mai ales acum când vorbim de aproape o săptămână de vacanță pentru majoritatea cetățenilor, la nivelul întregii țări vor crește valorile de trafic și de aceea aproximativ 1.600 de polițiști rutieri vor fi prezenți, zilnic, pe drumurile aglomerate pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor”, informează MAI.
În atenția polițiștilor vor fi șoferii care reprezintă un pericol pe drumurile publice. Pentru depistarea acestora, echipajele rutiere vor acționa în trafic cu aproximativ 450 de aparate radar și cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de droguri.
Polițiștii rutieri vor beneficia de sprijinul colegilor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație care vor survola drumurile aglomerate și cu risc de producere a unor accidente. În baza informațiilor transmise, echipajele de la sol vor putea interveni rapid pentru fluidizarea circulației în cazul producerii unor blocaje, dar și pentru sancționarea șoferilor care pot provoca accidente pe drumurile publice din cauza nerespectării normelor rutiere și a stilului de condus.
„Rugăm turiștii să nu se expună pericolului inutil aventurându-se pe trasee închise sau prea dificile comparativ cu nivelul lor de experiență. De asemenea, le recomandăm să folosească un echipament adecvat și să aibă în vedere prognoza meteo înainte de a pleca în drumeții”, este sfatul oferit de oamenii legii celor care merg la munte în aceste zile.
CITEȘTE ȘI:
Cum se circulă pe autostrada A2 înainte de începerea minivacanței de 1 Mai
Ce SPITALE vor asigura asistența medicală de 1 Mai și de Paște în București