27 de milioane de pastile de iodură de potasiu trimise la DSP-urile din țară. Cum pot fi distribuite către populație
Aflat în vizită la Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că 90% din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu produse la compania Antibiotice au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică. Acesta a precizat și faptul că se lucrează la o campanie de informare generală a oamenilor pentru a nu lua pastilele în scop profilactic, la finalul acesteia luându-se în calcul o eventuală distribuire și către populația generală.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află joi și vineri într-o vizită la Iași. În cursul dimineții de joi, 24 martie, acesta a participat la Consultarea regională despre Strategia Națională de Sănătate 2022-2030, ulterior a vizitat compania Antibiotice SA, iar după-amiază a mers la Spitalul Județean „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare spital din zona Moldovei.
Antibiotice Iași a primit pe 8 martie o comandă pentru a produce 30 de milioane de comprimate iodură de potasiu, până acum fiind distribuite 90% dintre pastile. Mai exact, 27 de milioane din pastilele produse au fost trimise către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, iar restul de 3 milioane se află în depozitele companiei și sunt pregătite pentru a fi transportate în alte patru județe.
„Avem datoria să prezervăm o astfel de fabrică pentru că în situații de criză trebuie să ai un instrument la îndemână să asiguri medicația de care ai nevoie într-o anumită situație epidemiologică. Noi la Ministerul Sănătății ne organizăm astfel încât aceste medicamente să ajungă cât mai repede la populație, dar în condițiile unei campanii de interes public pentru utilizare și conservare. Adică să se ia doar în situații în care este recomandată, nu profilactic”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă la Iași.
La compania Antibiotice, ministrul Rafila a vizitat fluxul de fabricație din cadrul secției Comprimate unde au fost produse pastilele cu iodură de potasiu, precum și depozitul central al companiei unde au fost depozitate comprimatele de iodură de potasiu.
Anunțul făcut de Rafila cu privire la reintroducerea vaccinului anti-HPV
Tot în timpul conferinței de presă, ministrul Alexandru Rafila a precizat din nou că se intenționează reintroducerea vaccinului anti-HPV în Programul național de vaccinare pentru fetițele cu vârste între 11 și 14 ani, care să poată fi administrat opțional. Momentan, vaccinul se găsește cu dificultate în farmacii, existând o cerere foarte mare în ultima perioadă.
„10.000 de părinți au optat să își vaccineze fetițele în primul an al acestei campanii, cererea a crescut. Faptul că lipsește din farmacii nu e neobișnuit, e un singur producător la nivel global. Sunt foarte multe țări care au programe foarte serioase și de obicei activitatea se desfășoară în cadrul programului și mai puțin pe baza celor care vor să se vaccineze și să își facă singuri vaccinul”, a mai precizat Alexandru Rafila în timpul conferinței.
Vineri, 25 martie, ministrul Sănătății va fi prezent la Institutul Regional de Oncologie din Iași unde va fi inaugurat primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei.