29 iulie – Ziua imnului naţional al României. Imagini EXCLUSIVE de la festivitatea din centrul Capitalei

Publicat: 29 07. 2024, 11:50
Actualizat: 29 07. 2024, 11:57

This browser does not support the video element.

Ziua imnului naţional al României, „Deşteaptă-te române!”, este celebrată, în fiecare an, la data de 29 iulie, potrivit legii instituite în anul 1998. Imnul ”Deşteaptă-te române!”, pe versurile lui Andrei Mureșanu, a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului național al României este celebrată azi, 29 iulie, în cadrul unei festivități, desfășurate în Piața Tricolorului din Capitală, la care a participat atât președintele țării, Klaus Iohannis, cât și autorități ale statului și din cadrul Armatei.

Evenimentul a fost sărbătorit cu mult fast și o defilare impresionantă, la care au asistat și un număr considerabil de persoane.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a transmis un mesaj.

Sărbătorim astăzi 176 de ani de existență a Imnului Național, unul dintre simbolurile fondatoare ale națiunii noastre. Versurile mobilizatoare ale lui Andrei Mureșanu și energia vibrantă a muzicii lui Anton Pann au făcut ca Deșteaptă-te, române! să devină parte a identității noastre naționale și un mesaj de libertate pe care românii l-au transmis cu mândrie și curaj în momentele cruciale ale statului român, de la revoluția pașoptistă, proclamarea independenței, Marea Unire și până la căderea regimului comunis, a afirmat Klaus Iohannis într-un mesaj transmis de Administrația Prezidențială.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a menționat că imnul național al României rămâne un reper al revendicării independenței poporului român în perioade-cheie ale istoriei țării noastre.

Astăzi, pe drumul libertății și democrației pe care l-am ales, trăim cu emoție fiecare moment în care acordurile lui Andrei Mureșanu răsună ca recunoaștere a performanțelor românești. Sperăm să ascultăm și în aceste zile de cât mai multe ori ”Deșteaptă-te române!”, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris, a mai transmis Ciolacu.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne

”În municipiul Bucureşti şi în municipiile-reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremoniale publice de intonare a imnului naţional al României şi de înălţare a drapelului naţional, pe baza normelor convenite între prefecturi, primării şi comenduirile de garnizoană”, se arată, de asemenea, în legea menţionată.

După ce regele Mihai I a fost obligat să abdice și odată cu instaurarea regimului comunist la 30 decembrie 1947, „Deşteaptă-te, române!” şi alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise, intonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare.

După Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consemnat în Constituţia din 1991. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, conform site-ului www.cdep.ro.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua IMNULUI Național: Simbol al unităţii, al curajului şi al spiritului de sacrificiu al poporului nostru