Prima pagină » Actualitate » 3 motive pentru care nu doar CALORIILE contează într-o alimentație sănătoasă. Ce verifică prima dată un dietetician pe eticheta alimentelor?

3 motive pentru care nu doar CALORIILE contează într-o alimentație sănătoasă. Ce verifică prima dată un dietetician pe eticheta alimentelor?

3 motive pentru care nu doar CALORIILE contează într-o alimentație sănătoasă. Ce verifică prima dată un dietetician pe eticheta alimentelor?
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Etichetele nutriționale ale alimentelor sunt pline de informații adesea formulate alambicat sau într-un limbaj mai puțin familiar multor consumatori români. Multitudinea de informații nu ar trebui ignorate dacă vrem să fim pe deplin conștienți de substanțele care ajung în organismul nostru. Dieteticienii ne recomandă să fim atenți la trei dintre elemente cheie scrie pe etichetă.

Există trei elemente cheie pe care un dietetician le urmărește pentru a lua o decizie bună atunci când cumpără alimente.

Emily Lachtrupp, un dietetician din SUA știe că mersul la cumpărături pot fi o experiență relaxantă pentru mulți dar și o alegere pentru ceea ce urmează să consumăm. Deși pare dificil la prima vedere să verifici etichetele produselor într-un supermarket care pune la dispoziția cumpărătorilor o mare varietate de alimente, există 3 componente specifice ce trebuie atent urmărite înainte de a achiziționa produsul.

Iată care sunt cele 3 elemente la care să fiți atenți atunci când vreți să cumpărați un aliment:

  1. Grăsimi saturate
  2. Fibre
  3. Zahăr adăugat

De ce acestea? Emily sune că nu toți nutrienții sunt creați egali și că acești trei factori pot oferi o imagine rapidă și precisă a calității nutriționale a alimentelor.

Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Sursa foto: Profimedia images – Caracter ilustrativ

Grăsimile saturate sunt primul lucru pe care îl caută. Știe că un conținut ridicat de grăsimi saturate poate fi dăunător sănătății, așa că se asigură că limitează consumul acestora conform recomandărilor dietetice. Ea folosește recomandarea Ghidurilor Dietetice de a consuma 10% sau mai puțin din totalul caloriilor zilnice din grăsimi saturate (aproximativ 22 de grame pe zi, presupunând un aport caloric zilnic de 2,000 de calorii, așa cum este stabilit pe eticheta de informații nutriționale).

Fibrele sunt, de asemenea, un aspect important pentru Emily. Ea își îndeamnă pacienții să caute alimente bogate în fibre pentru a susține sănătatea digestivă și pentru a-și menține senzația de sațietate. În cazul în care conținutul de fibre este scăzut sau neobișnuit de mare (ca în cazul unui iaurt, care în mod normal nu ar conține multă fibră), poate consulta lista de ingrediente și aflu de ce.

Producătorii pot adăuga fibre la alimente care nu le conțin în mod normal. Uneori acest lucru este în regulă, dar aceste fibre adăugate pot provoca și efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea și gazele.

Și nu în ultimul rând, zahărul adăugat este pe lista de verificări a lui Emily. Ea știe cât de ușor poate fi să consumi prea mult zahăr, așa că evită alimentele cu un conținut ridicat de zahăr adăugat.

Ghidurile Dietetice pentru Americani recomandă consumul a mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice sub formă de zahăr adăugat în fiecare zi. Aceasta înseamnă aproximativ 12 lingurițe sau 50 de grame de zahăr într-un plan alimentar zilnic de 2,000 de calorii, conform Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, potrivit monitorulexpres.ro.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și