30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”

30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk din Kazahstan. Nursultan Nazarbayev: ”Am devenit unul dintre liderii mișcării anti-nucleare”
30 de ani de la închiderea poligonului de teste nucleare Semipalatinsk

Cu mai bine de șaptezeci de ani în urmă, primul test nuclear a fost efectuat pe pământ kazah, în poligonul de teste nucleare de la Semipalatinsk, ceea ce a dat naștere unei curse fără precedent a înarmărilor.

Un milion și jumătate de persoane au suferit consecințele acestor testelor nucleare, iar un teritoriu imens, care depășea dimensiunea unui număr de state europene, a fost afectat de radiații.

În total, 468 de teste nucleare au fost efectuate pe teritoriul Kazahstanului, puterea acestora fiind de 2500 de ori mai mare decât puterea bombei aruncate asupra Hiroshimei în cel De-al Doilea Război Mondial.

Potențialul nuclear concentrat la acea vreme în Kazahstan ocupa locul patru în clasamentul puterilor nucleare, după Statele Unite, Rusia și Ucraina. Potrivit experților, aproximativ 1,3 milioane de locuitori din regiunea Kazahstanului au fost afectați de radiații.

Monument închinat victimelor testelor nucleare

Poligonul de teste nucleare Semipalatinsk era localizat în stepa din nord-estul Kazahstanului (la acea vreme, RSS Kazahă), la sud de valea râului Irtîș.

Clădirile de control au fost situate aproximativ 150 km la vest de orașul Semipalatinsk (redenumit Semei în anul 2007), la granița dintre provinciile Pavlodar și Kazahstanul de Est. Multe teste nucleare au avut loc către vest sau sud, inclusiv în provincia Qaragandy.

Manifestație organizată pentru închiderea poligonului de teste nucleare de la Semipalatinsk

Calea către o lume mai sigură

Pe data de 29 august 1991, Nursultan Nazarbayev  – primul președinte al Republicii Kazahstan – Elbasy, a semnat un decret prin care poligonul de teste nucleare Semipalatinsk a fost închis.

Pentru locuitorii din Kazahstan, închiderea acestui poligon a reprezentat un act istoric de voință și înțelepciune, de încredere în viitor, aceștia arătând, prin propriul lor exemplu, drumul către o lume mai sigură.

Ca stat independent, poziția Kazahstanului era foarte clară: Kazahstanul trebuie să devină o țară fără arme nucleare. Prin urmare, Kazahstanul a renunțat voluntar la al patrulea arsenal de rachete nucleare din lume, care a inclus peste 1.000 de focoase.

”Totul a început cu faptul că pe 29 august 1991, cel mai mare loc de testare nucleară din lume a fost închis. După aceea, testele din Nevada și din alte locuri de testare au încetat. Am renunțat la arsenalul de arme nucleare, ceea ce ne-a permis să devenim unul dintre liderii mișcării antinucleare”, spunea Nursultan Nazarbayev, primul Primul Președinte al Republicii Kazakhstan – Elbasy, pe data de 29 august 2018, la Nur-Sultan.

În mai 1995, ultima sarcină nucleară rămasă a fost distrusă în tunelul fostului sit de testare Semipalatinsk, iar Kazahstanul a devenit nu numai un de jure, ci și un stat de facto cu arme non-nucleare. În același an, Kazahstanul și Statele Unite au început să elimine infrastructura de testare a armelor nucleare la poligon de testare Semipalatinsk.

Închiderea unuia dintre cele mai mari depozite de deșeuri nucleare de pe planetă a devenit prima interdicție legală privind efectuarea testelor nucleare din istoria omenirii.

În urma site-ului de testare Semipalatinsk, și alte poligoane de testare nucleară din diferite părți ale lumii au fost închise. Astfel, au fost create condiții unice pentru ca interdicția testelor nucleare să devină un globală. Pasul decisiv făcut de Kazahstan în 1991 a pregătit, de altfel, calea pentru adoptarea ”Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare” (CTBT) în 1996.

”Lacul atomic”

Pe data de 15 ianuarie 1965 a avut loc o explozie nucleară subterană, cu o capacitate de 140 kt, în urma căreia s-a format o pâlnie cu o adâncime de peste 100 de metri și un diametru de 400 de metri.

Atunci când pâlnia a fost umplută cu apă, în urma inundațiilor, în primăvara aceluiași an, s-a format un ”lac” care a fost numit mai târziu ”Lacul atomic”, acesta existând până în prezent.

”Lacul atomic”

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk rămâne unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale în domeniul radioecologiei, geochimiei elementelor radioactive, radiobiologiei etc.

Teritoriul poligonului de teste nucleare Semipalatinsk, unic în ceea ce privește posibilitățile de efectuare a cercetărilor experimentale

Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală

Este demn de remarcat și faptul că în Semipalatinsk – în 2006 – a fost semnat un tratat istoric, potrivit căruia întreaga Asie Centrală a devenit o zonă fără arme nucleare.

Astăzi, Kazahstanul ocupă un loc special în mișcarea anti-nucleară globală.

În 2009, la inițiativa Kazahstanului, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 29 august – ziua închiderii poligonului de teste nucleare Semipalatinsk – ”Ziua internațională de acțiune împotriva testelor nucleare”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?