Prima pagină » Actualitate » 32 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Mesajul premierului

32 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Mesajul premierului

32 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Mesajul premierului
FOTO cu caracter ilustrativ / Sursă FOTO: Mediafax Foto - Emanuel Pârvu

Luni se împlinesc 32 de ani de la debutul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai negre și violente episoade din epoca României postdecembriste.

Acum 32 de ani, cele 53 de zile de proteste anticomuniste din centrul Bucureștiului au fost reprimate cu ajutorul minerilor aduși în Capitală din Valea Jiului.

„România încă își căuta calea către adevărata democrație”

„Se împlinesc 32 de ani de la unul dintre cele mai dureroase momente ale istoriei noastre post-decembriste, Mineriada din 13-15 iunie 1990, prin care manifestația-maraton a societății civile împotriva neo-comunismului, desfășurată în Piața Universității, a fost înăbușită prin instigarea unor români împotriva altor români”, a transmis, luni, premierul Nicolae Ciucă.

Șase oameni au murit, conform datelor oficiale, și aproape 2.000 au fost răniți sau reținuți abuziv. Nici în acest moment, după mai bine de trei decenii, cei vinovați nu au fost pedepsiți, pentru că Dosarul Mineriadei este încă nefinalizat.

„România încă își căuta calea către adevărata democrație. Pentru cei născuți mai târziu, evenimentele din primăvara-vara anului 1990 reprezintă o pagină din istoria recentă, asupra căreia consider că suntem datori să reflectăm și unii și alții, pentru ca societatea românească să nu mai devină vreodată victimă a diversiunilor și propagandei mincinoase”, a afirmat actualul șef al Executivului.

Nicolae Ciucă subliniază că, în prezent, România mizează acum pe stabilitatea și securitatea pe care ni le conferă apartenența la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică, dar „contextul dificil creat la nivel global de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei ne obligă să rămânem prudenți, să filtrăm obiectiv orice informații, să conștientizăm caracterul nociv al diversiunilor promovate prin multitudinea canalelor de informare moderne și, nu în ultimul rând, să apărăm și să respectăm drepturile cetățenilor”.

Cu această ocazie, șeful Guvernului și-a declarat empatia cu victimele manipulărilor și represiunilor brutale: „Gândurile noastre se îndreaptă, astăzi, către victimele manipulărilor și represiunilor brutale și familiile acestora. Suntem datori să continuăm consolidarea valorilor democratice și  integrarea României în arhitectura instituțională generată alături de partenerii noștri occidentali, care oferă, mai ales în astfel de perioade, garanția securității și bunăstării”.

Dosarul Mineriadei a fost restituit pentru refacerea anchetei

Ion Iliescu, foto: Mediafax

La finalul anului 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a rechizitoriului din Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în luna iunie 2017, iar timp de 3 ani a stat în camera preliminară.

Astfel, judecătorii instanței supreme au decis că trebuie refăcută de la zero ancheta penală, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate. Printre cei trimişi în judecată se numără fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru infracțiuni împotriva umanității.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Ce spune Parchetul Militar

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și