4 din 5 șoferi nu știu! Ce înseamnă semnul de circulație cu un cerc negru pe fundal galben și unde poate fi întâlnit
Regulile de circulație sunt în continuă schimbare pentru a ține pasul cu realitatea rutieră din zilele noastre, însă nu toți șoferii sunt la curent cu aceste noi modificări și întâmpină dificultăți serioase atunci când vine vorba de un semn nou de circulație care oferă instrucțiuni importante referitoare la anumite secțiuni de drumuri.
Există sute de semne pe care șoferii trebuie să le cunoască și să le înțeleagă corect pentru ca traficul rutier să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.
Semnele de circulație devin și mai importante atunci când ne aflăm în trafic într-o țară străină unde vom găsi anumite indicatoare „necunoscute”.
Spre exemplu, în Marea Britanie Codul rutier cuprinde o mare varietate de semne diferite.
Asociația „Compare the Market” a testat cunoștințele șoferilor, evaluând câte semne rutiere comune puteau identifica corect. Conform cercetării, în medie, mai puțin de jumătate dintre participanți – adică 47% – au asociat corect semnele rutiere cu semnificația lor.
Departamentul pentru Transport (DfT) afirmă că înțelegerea semnelor de circulație este „esențială” nu doar pentru cursanți, ci și pentru „șoferii profesioniști cu experiență”.
DfT subliniază că apar periodic semne rutiere noi, care transmit mesaje noi și adoptă noi formate, astfel încât șoferii sau motocicliștii care și-au obținut permisul acum câțiva ani trebuie să fie la curent, altfel riscă să nu înțeleagă sau să nu respecte noile reguli introduse prin semnele rutiere recente.
Un exemplu de semn rutier este cel cu un cerc negru pe un fundal galben, care indică o rută de deviere de urgență pentru autostradă și alte artere rutiere principale.
Peste patru din cinci persoane (83%) au identificat incorect semnul, majoritatea presupunând fie că nu au primit răspunsul corect (49%), fie că semnul indică o șosea de centură (15%).
„Deținerea cunoștințelor teoretice de conducere este la fel de importantă ca și experiența practică, deoarece permite șoferilor să adopte comportamente sigure și conforme cu legea, protejându-se pe ei înșiși și pe ceilalți utilizatori ai drumului de potențiale accidente.
Este crucial ca toți șoferii să-și actualizeze cunoștințele esențiale de conducere pentru a se menține în siguranță și a asigura siguranța celorlalți utilizatori ai drumului”, spune Julie Daniels de la „Compare the Market”, potrivit ziarulromanesc.de.
Deși majoritatea acestor semne rutiere nu se găsesc în afara teritoriului Marii Britanii, șoferii care planifică să circule pe drumurile de acolo ar trebui să fie familiarizați cu acestea pentru a nu întâmpina probleme în trafic și mai cu seamă pentru a evita amenzile rutiere care sunt considerabil mai mari decât în România și vă pot afecta serios bugetul.