Prima pagină » Actualitate » 51 de inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Suceava în dosarul șpăgilor pentru permise

51 de inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Suceava în dosarul șpăgilor pentru permise

51 de inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Suceava în dosarul șpăgilor pentru permise

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au finalizat un al 6-lea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava. 51 de inculpați au fost trimiși în judecată de DNA.

Printre cei 51 de inculpați se numără un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intermediari și instructori ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.

Polițistul acuzat este GABOR ALEXANDRU, agent de poliție în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava. El este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și luare de mită în formă continuată (66 acte materiale).

Pe lângă polițist, vorbim și de 50 de persoane fizice (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc.), pentru comiterea unor infracțiuni de complicitate la luare de mită, comise în formă simplă și continuată, precizează DNA Suceava.

DNA: Polițistul ar fi primit de la candidați 15.000 de euro

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anti-corupție, „în luna ianuarie a anului 2020, inculpatul Gabor Alexandru, în calitatea menționată mai sus, ar fi aderat, împreună cu alți agenți examinatori din cadrul SPCRPCIV Suceava, la un grup infracțional organizat, constituit de comisarul șef Obreja Radu-Ionuț și agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, ce avea ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere”.

Având în vedere calitatea sa de agent examinator, Gabor Alexandru ar fi avut ca sarcină promovarea de către unii candidați a examenelor practice, prin crearea unor situații favorabile acestora (alegerea unui traseu cu un grad redus de dificultate, urmărirea deficitară a modului de comportare, evaluarea nereală a comportamentului în trafic etc.).

Aceste demersuri ar fi avut ca urmare evitarea punerii în situații de dificultate a candidaților și creșterea punctajului obținut de către aceștia, cu consecința directă a promovării examenului practic.

DNA mai arată că în perioada 31.10.2019 – 25.11.2020, inculpatul Gabor Alexandru, prin intermediul mai multor persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați cercetați în prezenta cauză, ar fi pretins și primit de la un număr de 66 candidați, suma totală de 15.000 euro, 200 de lire sterline, precum și o sumă de bani neprecizată sub aspectul cuantumului.

Acord de recunoaștere semnat cu doi inculpați

Procurorii DNA mai precizează în comunicat că au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi dintre inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepselor, arată DNA Suceava.

CITIȚI ȘI:

FRAUDAREA examenului auto în Suceava: DNA a trimis în judecată 28 de persoane, între care opt angajaţi MAI 

EXCLUSIV | Procurorii DNA au descoperit cum se lua, cu șpagă, proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere. Polițiștii corupți nu aveau nicio limită

VIDEO | Bilanțul lui Boloș, la o săptămână după implementarea sistemului e-Factura: Au fost preluate 2.775.421 de facturi cu o valoare de 16 mld. lei

VIDEO | Fermierii germani blochează drumurile pentru a protesta împotriva reducerii subvenției la motorină

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și