Prima pagină » Actualitate » Șase milioane de lei pentru casarea rablelor din Cluj-Napoca. Primăria vrea să elimine 2.000 de mașini care ocupă inutil spațiul public

Șase milioane de lei pentru casarea rablelor din Cluj-Napoca. Primăria vrea să elimine 2.000 de mașini care ocupă inutil spațiul public

Șase milioane de lei pentru casarea rablelor din Cluj-Napoca. Primăria vrea să elimine 2.000 de mașini care ocupă inutil spațiul public

Primăria Cluj-Napoca alocă 6 milioane de lei în 2023 pentru casarea a 2.000 de mașini mai vechi de 15 ani. Printre beneficii se numără scăderea gradului de poluare din oraș și eliberarea spațiilor publice.

Proprietarii de mașini uzate mai vechi de 15 ani vor putea beneficia, din 2023, de Programul „Rabla local”. Primăria Cluj-Napoca alocă doar anul acesta suma de 6.000.000 de lei pentru casarea a 2.000 de mașini uzate de pe raza municipiului.

Programul se adresează oricăror autoturisme, microbuze, autoutilitare sau autospeciale mai vechi de 15 ani și care au încă elementele esențiale în echipare. În schimb, proprietarii vor primi 3.000 de lei, fără obligația de a achiziționa un alt autoturism.

Condiții de eligibilitate

Pentru a putea beneficia de Programul „Rabla local”, un autovehicul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate, prevăzute în ghid:

  • Este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT înregistrat;
  • La data participării în program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • Are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
  • Conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație);

Proiectul prevede o serie de condiții și pentru proprietar:

  • să fie persoană fizică cu domiciliul sau reședința pe raza UAT-ului solicitant de finanțare;
  • să dețină în proprietate un autovehicul uzat înregistrat pe numele său de cel puțin 5 ani;
  • să se afle în evidențele fiscale ale UAT solicitant de finanțare;
  • să nu aibă obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu fie condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului.

2.000 de mașini vechi vor fi „scoase” din oraș

Municipiul Cluj-Napoca va participa la Programul casarea autovehiculelor uzate, în anul 2023, pentru un număr de 2.000 de autovehicule, în limita a 6.000.000 de lei. Suma este cuprinsă în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca, supus dezbaterii publice în 17 ianuarie. În cadrul unei sesiuni, un solicitant poate obține finanțare pentru cel mult 50.000 de autovehicule uzate.

Regulamentul de funcționare a programului se află în consultare publică în perioada 31 ianuarie – 15 februarie 2023. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: [email protected] sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Printre beneficiile programului se numără scăderea gradului de poluare din oraș și eliberarea spațiilor publice ocupate de mașinile scoase din uz. Primarul Emil Boc „i-a mustrat” de mai multe ori pe proprietarii de mașini vechi care ocupă spațiile publice din cartiere (spații verzi, trotuare).

Sute de mii de mașini casate, la nivel național

Ministerul Mediului şi-a propus casarea a 150-200.000 de mașini vechi în cursul anului 2023, cu sprijinul Programului „Rabla local”.

„Față de 2020, anul trecut am dublat numărul de rable scoase din circulație și dacă anul acesta începem și cu programul Rabla Local, prin care sprijinim autoritățile locale să plătească cei 3.000 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani, cu siguranță, și acolo vom ajunge la 150-200 de mii de mașini vechi scoase din circulație într-un an”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la TVR Info.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, numit, în mod neoficial, Rabla Local, ar fi trebui să înceapă în cursul anului 2022, dar a fost amânat în toamnă pentru prima parte a lui 2023, potrivit unui anunț al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

 

Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Jurnalism și în prezent urmează cursurile masterale ... vezi toate articolele

Citește și