Aproximativ 60 de parașutiști din regiunea Pskov din Rusia au refuzat să fie trimiși în Ucraina. Ei au fost trimiși în Belarus la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Parașutiștii spun că un număr mare de soldați au fost trimiși înapoi la Pskov și concediați după ce au refuzat să lupte – unii fiind, de asemenea, amenințați cu urmărirea penală pentru dezertare, informează ziarul Pskovskaya Gubernia, citat de The Moscow Times.
Activistul local Nikolay Kuzmin a spus că a vorbit cu un șofer care a ajutat la transportul trupelor înapoi la Pskov.
Gubernia Pskovskaya a scris, ulterior, că este de așteptat ca numărul militarilor care refuză să lupte în Ucraina să crească semnificativ.
„Sursele noastre spun că acum comandanții nu vor accepta niciun raport de demisie”, a transmis ziarul. „Mulți militari sunt trimiși, în schimb, la procuratura militară”.
Gubernia Pskovskaya a fost primul publicație care a scris despre implicarea – și decesele – soldaților ruși în estul Ucrainei în 2014. Poliția anti-revolta a percheziționat birourile ziarului pe 5 martie 2022, înainte de a percheziționa casa redactorului șef Denis Kamalyagin, două săptămâni mai târziu.
Pentagonul dă asigurări că Ucraina este în măsură să câștige războiul împotriva Rusiei, după ce „Putin a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în interiorul Ucrainei”.
Însă șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, a transmis joi, în cadrul unei audieri în Congres, mai multe avertismente sumbre cu privire la viitoarele atacuri ale Rusiei. El a precizat că urmează o bătălie importantă în sud-est, în jurul regiunii Donbas, unde rușii intenționează să adune forțe și să-și continue asaltul.
Între timp, situația umanitară a civililor ucraineni continuă să se degradeze rapid. Echipele de salvare ucrainene au descoperit 26 de cadavre în Borodianka, la nord-vest de Kiev, unde președintele Volodimir Zelenski spune că „situația este mai oribilă” decât în Bucea.