Un nou sondaj arată că 70% dintre ruși și-ar sprijini președintele, pe Vladimir Putin, dacă ar decide să pună capăt războiului împotriva Ucrainei în această săptămână. Totuși, doar unul din trei ar sprijini o astfel de mișcare dacă încheierea războiului ar fi însoțită de returnarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat în Rusia de Centrul Analitic Levada, prin interviuri personale, în perioada 19-25 octombrie, potrivit kyivpost.com.
Sondajul a mai constatat că, dacă ar putea să se întoarcă în timp și să anuleze invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, doar 41% dintre respondenți nu ar fi de acord cu începere acestui război.
Sprijinul pentru începerea unei „operațiuni militare speciale” a fost reprezentat de grupul de vârstă de 55 de ani și peste, dintre care 51% au susținut decizia lui Putin din februarie 2022.
Dintre grupurile de vârstă mai tinere, în special cele sub 24 de ani, 56% au fost în favoarea anulării războiului sau nu l-ar fi început deloc.
Numărul locuitorilor Moscovei care au susținut demararea „operațiunii militare speciale” a fost ceva mai mare, de 55%, comparativ cu cei din afara capitalei Rusiei.
Aproape jumătate dintre ruși cred că războiul din Ucraina va continua o perioadă de timp, 23% cred că va dura de la 6 luni la un an, dar 46% cred că va dura mai mult de 12 luni.
De asemenea, repondenții au fost întrebați ce cred că a provocat războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
25% au spus că era necesară lansarea „operațiunii militare speciale” pentru eliberarea Donbasului și protejarea rușilor care locuiesc acolo.
14 la sută au reiterat ideea lui Putin potrivit căreia motivul conflictului îl reprezintă „eradicarea fascismului și distrugerea nazismului”, iar 13% au precizat că este un răspuns la agresiunea Ucrainei și a țărilor occidentale.
În februarie, anul acesta, Levada le-a pus rușilor aceleași întrebări. Atunci, ei au oferit următoarele motvie pentru „operațiunea specială” din țara vecină:
În ultimele luni, opiniile cu privire la continuarea ostilităților sau la începerea negocierilor de pace s-au mai schimbat puțin.
Astfel, 55% cred că ar trebui începute negocierile, față de 51% în septembrie și 38% susțin continuarea ostilităților (față de 39% în septembrie.
67% dintre rspondenți au văzut întoarcerea regiunilor Zaporizhzhia și Herson la Ucraina ca o condiție inacceptabilă pentru negocieri, 71 la sută simțind același lucru cu privire la întoarcerea Luganskului și Donețkului ocupat, 76% dintre ei opunându-se și aderării Ucrainei la NATO.
FOTO – caracter ilustrativ: Profimedia