Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa din Ucraina. Anterior, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a afirmat că SUA nu pot confirma, nici infirma folosirea acestui tip de rachete. El a speculat că poate Rusia încearcă să trimită un mesaj Occidentului sau Ucrainei, pentru a-și crește avantajul competitiv în negocieri.
Rusia a susţinut că a folosit o rachetă hipersonică Kinzhal (Dagger) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea vestică a Ucrainei Ivano – Frankivsk, sâmbătă, potrivit Reuters. Citește mai mult…
Liderul delegației de negociatori a Ucrainei, Mihailo Podoliak, a spus că rezistența Ucrainei a forțat Rusia „să evalueze mai adecvat realitatea” situației, ceea ce a condus la „un fel de dialog” în discuțiile de pace dintre cele două națiuni. Anterior, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkiv nu vor accepta ocupaţia rusă. Citește mai mult…
Preşedintele american Joe Biden a discutat, luni, cu mai mulţi lideri europeni despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă. Astfel, Joe Biden a discutat luni cu preşedintele Emmanuel Macron al Franţei, cancelarul Olaf Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mario Draghi al Italiei şi prim-ministrul Boris Johnson al Regatului Unit. Citește mai mult…
Oficialii locali din regiunea Belgorod din Rusia, de la granița cu Ucraina, au înființat puncte de colectare unde rușii pot dona de șosete, medicamente și conserve pentru militarii ruși care luptă în Ucraina, potrivit mesajelor oficialilor consultate de Reuters. Citește mai mult…
Orice „compromis” în negocierile cu Rusia pentru a pune capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat presei regionale de stat ucrainene. Citește mai mult…
Președinte Statelor Unite ale Americii a transmis, luni, că este un moment critic în care trebuie accelerate eforturile pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică internă și creacă reziliența națională.
„Am mai avertizat anterior despre posibilitatea că Rusia ar putea să declanșeze atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite ale Americii, inclusiv ca răspuns la sancțiunile economice fără precedent care i-au fost impuse de către SUA, dar și aliații și partenerii săi. Este parte din modul de lucru al Rusiei”, a spus liderul de la Casa Albă. Citește mai mult…
Miniştrii Afacerilor Externe şi ai Apărării din Uniunea Europeană au adoptat luni, la Bruxelles, o nouă politică de apărare comună care va permite UE să stabilească rapid forţe de reacţie rapidă, au declarat surse diplomatice europene pentru agenția germană DPA. Citește mai mult…
Rusia amenință că rupe relațiile cu Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „criminal de război” și „dictator criminal”. Citește mai mult…