Mai multe artere din centrul Capitalei se transformă în „Zonă pietonală” pe durata weekendului, informează Brigada Rutieră. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 29 mai – 17 octombrie, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 11.00 – 22.00, respectiv până la orele de interzicere a deplasării în afara locuinţei (stabilite de autorităţile guvernamentale), se va restricţiona circulaţia autovehiculelor în unele perimetre delimitate din Bucureşti.
Restricţiile menţionate presupun instituirea regimului de „Zonă pietonală” în aceste perimetre, precizează Brigada Rutieră. Totodată, restricţiile de circulaţie privesc arterele din interiorul perimetrelor, fără a afecta circulaţia de pe arterele care delimitează zonele. (Citește mai multe AICI)
Eroii căzuţi în luptele pentru apărarea ţării vor fi omagiaţi joi, 13 iunie, cu prilejul sărbătoririi Înălţării Domnului, în cadrul unei ceremonii organizate în Cimitirul din Valea Uzului de Asociaţia „Calea Neamului”. „Ca în fiecare an, de Ziua Eroilor şi Înălţare, mergem la Valea Uzului pentru a aduce un omagiu celor care au luptat pentru a apăra pământul ţării şi a ne arăta încă o dată voinţa fermă ca cele 52 de cruci şi monumentul închinat eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, eroilor căzuţi în luptele de la Valea Uzului, să rămână acolo”, a declarat preşedintele asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu.
În urmă cu doi ani, în 6 iunie 2019, cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului, în cimitirul de la Valea Uzului au avut loc incidente între un grup de membri ai unor asociaţii româneşti şi cetăţeni de etnie maghiară, care au format un lanţ viu în jurul cimitirului.
Turcia, ţară aflată în căutare de resurse naturale în Marea Neagră, a descoperit un depozit important de gaze. Preşedinte Recep Tayyip Erdogan a anunţat că nava de foraj Fatih a descoperit recent un depozit de 135 de miliarde de metri cubi în zăcământul de gaze Sakarya. Ankara se confruntă cu o lipsă de rezerve proprii de energie și este nevoită să recurgă la import pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a necesarului intern, fiind unul din cei mai mari cumpărători de gaze naturale ruseşti. De aceea, de mai mulţi ani, navele sale de foraj explorează resursele energetice ale Mării Negre.
Anul trecut, în august, Turcia a anunţat că a descoperit cel mai mare depozit de gaze naturale al său, de 405 miliarde de metri cubi.
Talibanii au capturat încă două districte situate în provincii diferite din Afganistan, care se adaugă victoriilor militare recente. Astfel, ei au preluat controlul asupra districtului Shenkai din sudul provinciei Zabul, după o săptămână de lupte grele şi un asediu asupra districtului, conform informaţiilor furnizate de consilierii locali. Înainte de asaltul final, militanţii talibani au reuşit să taie toate căile de aprovizionare. De asemenea, districtul Gizab din provincia Uruzgan a intrat de vineri, 4 iunie, sub controlul talibanilor după o luptă prelungită cu forţele de securitate. Au fost raportate lupte grele și în districtul Deh Yak din provincia Ghazni, care a fost pe punctul de a cădea în mâinile talibanilor. De la începutul lunii mai, talibanii au capturat deja patru districte, inclusiv unul din apropierea capitalei Kabul.
În mai multe regiuni de pe glob, pandemia de coronavirus a intrat în declin pentru a cincea săptămână consecutiv. Sunt vești bune venite mai ales din Europa și Asia. Bilanțul infectărilor din ultimele 7 zile a scăzut cu 15% față de săptămâna precedentă, acesta fiind de 466.400 cazuri noi de îmbolnăvire la nivel global. Scăderea cea mai abruptă a numărului de cazuri s-a înregistrat în Asia, cu 28% mai puține cazuri, și în Europa, cu 13% mai puține cazuri.
La nivel de țară, cel mai puternic declin se observă în Suedia (scădere cu 36%), urmată de Nepal (35%), India (33%), Bahrain (32%) și Italia (31%).
Statele Unite au cerut vineri, 4 iunie, autorităţilor de la Managua să o elibereze pe lidera opoziţiei din Nicaragua, Cristiana Chamorro, care a fost arestată săptămâna aceasta, informează dpa. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Chamorro la o zi după ce ea a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte din partea coaliţiei Alianţa Civică cu ocazia alegerilor prevăzute să se desfăşoare în luna noiembrie. Chamorro şi doi din colegii săi de la Fundaţia pentru democrație „Violeta Barrios de Chamorro” au fost „reţinuţi pe baza unor acuzaţii mincinoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
Franţa a condamnat arestarea de către poliţia din Hong Kong a vicepreşedintei Alianţei Hong Kong, Chow Hang-tung, aflată la originea organizării unui priveghi interzis de oficialităţile chineze în amintirea evenimentelor din Piaţa Tiananmen (1989). `Arestarea activistei Chaiw Hang Tung la Hong Kong, pe care o condamnăm, nu face decât să întărească nevoia de a continua să păstrăm amintirea acestei aspiraţii democratice în Hong Kong şi în alte părţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministrului de Externe de la Paris.
Chow Hang-tung este co-organizatoare a mitingurilor anuale din Parcul Victoria din Hong Kong, desfășurat în 4 iunie pentru a comemora represiunea din Piaţa Tiananmen, din Beijing. Orice comemorare a acestui eveniment este interzisă în China, iar regiunea semi-autonomă Hong Kong a fost singurul loc din China unde a fost tolerată.
Uniunea Europeană a criticat o lege semnată vineri, 4 iunie, de preşedintele Vladimir Putin, ce interzice membrilor organizaţiilor considerate de autorităţi ca fiind „extremiste” să candideze la alegeri. Legea „întăreşte o represiune sistematică a democraţiei, a drepturilor omului şi a libertăţilor cetățenești”, apreciază într-o declaraţie un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. „Această nouă lege este încă un instrument împotriva vocilor critice şi a opoziţiei, care va reduce în continuare pluralismul politic în Rusia”, conform luării de poziţie europene.
Mulți apreciază că aceasta este o lege „antiNavalnîi”. De fapt, chiar autorităţile au adăugat pe lista organizaţiilor extremiste birourile regionale ale disidentului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi.