8,1 milioane de tone de CEREALE ucrainene, expediate anul acesta prin portul din Constanța. Ritmul de transport a încetinit semnificativ

Publicat: 16 08. 2023, 17:24
Actualizat: 16 08. 2023, 17:30

Administrația Porturilor Maritime din Constanţa a transmis că, în perioada ianuarie-iulie 2023, Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc de la Marea Neagră. Potrivit autorității portuare, ritmul de transport a încetinit semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene.

Potrivit datelor transmise de Administrația Porturilor Maritime din Constanţa, 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc, în primele şapte luni ale acestui an, față de 7,5 milioane de tone, la data de 31 iunie 2023.

Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene atunci când Rusia a anunţat, la jumătatea lunii iulie, că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră.

Începând de atunci, Rusia a atacat în mod repetat porturile ucrainene. Prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei, de la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent.

În mod tradiţional, din Constanţa se exporta recolta de cereale a României, dar şi a statelor vecine, inclusiv Ungaria şi Serbia. Potrivit Reuters, 18,9 milioane de tone de cereale au fost expediate prin Constanţa, în primele şapte luni din acest an.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, prin portul Constanţa au fost exportate un nivel de vârf de 25 de milioane de tone de cereale pe an. Cu toate acestea, unii operatori sunt de părere că recordul va fi depăşit, în contextul în care s-au făcut investiții masive în majorarea capacităţilor.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că România are în intenție să dubleze volumul de transport lunar pentru cerealele ucrainene, de la două milioane de tone, în prezent, la patru milioane de tone.

Sorin Grindeanu și reprezentanţi ai Comisiei Europene şi a Departamentului de stat al SUA au transmis, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o, că diverse proiecte de conectare a reţelelor de infrastructură, finanţate prin fonduri europene, sunt în derulare în România, Ucraina şi Republica Moldova.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

Întâlnire „CRUCIALĂ” pentru stabilirea rutelor de transport al cerealelor ucrainene. Participă reprezentanți ai SUA, UE, Moldovei şi României

MESAJUL lui Sorin Grindeanu după atacurile Rusiei la porturile ucrainene: „Ne-am angajat să mărim numărul de piloţi pe Canalul Sulina”