A depășit BARIERA în trombă pe un drum forestier din Bucegi, riscând să accidenteze o familie de turiști. Salvamont: Sunați la 112!
This browser does not support the video element.
Gândul a surprins imagini șocante la bariera unui drum forestier închis accesului autovehiculelor, aflat în administrarea Ocolului Silvic Bucegi Piatra Craiului. O autoutilitară a intrat în mare viteză pe drumul plin de turiști care campaseră în zonă, riscând să accidenteze o familie cu copii cu vârste de sub 6 ani. „Sunați la 112!”, îi sfătuiesc salvamontiștii pe turiștii care se confruntă cu situații similare.
Reprezentanții Salvamont au declarat, pentru Gândul, că pe drumul forestier respectiv, aflat în zona Valea Șimonului, au acces – pe lângă instituțiile care se ocupă de situațiile de urgență – proprietarii de fond forestier și, cu autorizații de la Ocolul Silvic Bucegi Piatra Craiului, furnizorii de diferite servicii sau produse pentru proprietari.
Cel mai probabil autoutilitara, inscripționată cu logo-ul unei mari companii ce furnizează echipamente de frig comercial și industrial, avea acces la una dintre cele câteva proprietăți private aflate în zona în care au fost surprinse imaginile. Însă, indiferent de situația autorizării unui astfel de autovehicul, incidentele care riscă să pună în pericol viața turiștilor trebuie să fie semnalate urgent la 112, ne-a declarat un reprezentant de la Salvamont Bran, în a cărui zonă de intervenție se află și Valea Șimonului.
„Sunați la 112 și Jandarmeria Montană va fi acolo în cel mai scurt timp”, a declarat pentru Gândul sursa citată.
De asemenea, un ranger montan de la Parcul Natural Bucegi contactat de Gândul, a explicat că, deși nu există restricții de viteză speciale – altele decât cele prevăzute de Codul Rutier – pe acest tip de drumuri forestiere, autovehiculele care au acces trebuie să reducă viteza la limita evitării unui accident.
Spre exemplu, chiar și cei de la Salvamont, când se află în misiuni de salvare, circulă cu maximă atenție și rareori depășesc 30 de kilometri la oră.
„Chiar și când intervenim în caz de accident, cu girofar, nu mergem cu mai mult de viteza a doua. Aceasta pentru că sunt zone circulate de turiști, de bikeri montani și înaintăm cu atenție”, ne-a declarat un reprezentant de la Salvamont Zărnești.
Potrivit Codului Silvic, drumurile forestiere sunt „căi de transport tehnologic, de utilitate privată, utilizate pentru: gospodărirea pădurilor, desfăşurarea activităţilor de vânătoare şi pescuit sportiv, intervenţii în caz de avarii, calamităţi sau dezastre, fiind închise circulaţiei publice, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism care se pot practica numai cu acordul proprietarului, iar în cazul pădurilor proprietate publică a statului, cu acordul administratorului acestora”.
De asemenea, condiţiile de acces se afişează pe indicatoare specifice, la intrarea pe drumul forestier.