A devenit mai „ieftin” să îți cumperi o LOCUINȚĂ decât să o închiriezi. Care sunt avantajele și unde se întâmplă acest fenomen?
Vechea dilemă între a fi proprietar și a sta în chirie revine de actualitate. Deși în ultima vreme băncile au impus anumite condiții în ceea ce privește contractarea creditelor imobiliare, familiile sunt pune acum în fața unei alegeri importante după ce prețurile chiriilor au explodat.
Astfel, un studiu recent realizat în Germania arată că achiziționarea unei locuințe este mai rentabilă decât închirierea, în ceea ce privește costurile locative. Cercetarea a analizat costurile deținătorilor de imobile și le-a comparat cu cele ale chiriașilor.
Autorii studiului au dezvoltat, de asemenea, scenarii privind evoluțiile viitoare ale ratei dobânzii și impactul acestora asupra accesibilității la locuințe.
Conform concluziilor studiului, în 328 din cele 401 de districte din Germania, deținerea unei locuințe este mai ieftină decât închirierea. Chiar dacă costurile pentru achiziționarea unei locuințe au crescut semnificativ în ultimul an, este în continuare mai avantajos să fii proprietar. Avantajele sunt mai evidente în zonele celor șapte mari orașe: Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Köln, München și Stuttgart.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că imobilele rezidențiale din Germania reprezintă una dintre cele mai stabile clase de active în comparație cu alte țări. În ciuda evoluțiilor actuale, investițiile imobiliare ar oferi o mai bună protecție investitorilor decât alte forme de investiții.
De asemenea, inflația ar putea conduce la noi creșteri ale prețurilor de închiriere, ceea ce ar oferi un nou avantaj în favoarea proprietarului-locatar.
Cu o chirie medie de 17,61 euro pe metru pătrat pentru apartamente, Berlin se clasează ca al doilea cel mai scump oraș din Germania, după München. În 2022, oricine avea un venit disponibil lunar de 946 de euro trebuia să aloce în medie 643 de euro doar pentru chirie și costurile cu energia.
Peste 3 milioane de gospodării plătesc peste 40% din venitul net pentru chirie și costurile de încălzire. Pentru alte 4,3 milioane de gospodării, aceste costuri reprezintă între 30% și 40% din venit.
Se estimează că în Germania există aproximativ 21 de milioane de familii care locuiesc în chirie, potrivit ziarulromanesc.de.