Cercetătorii cred că o substanță obișnuită, folosită la produsele de curățenie din gospodărie, este vinovată pentru numărul mare de cazuri de Parkinson în SUA.
Dr. Ray Dorsey spune, legat de viitoarea evoluție a bolii PARKINSON, că „suntem în vârful unui mare, mare aisberg”.
Dorsey, un neurolog la Universitatea Rochester Medical Center și autor al lucrării „Ending Parkinson’s Disease”, consideră că epidemia de Parkinson amenință viitorul omenirii.
Parkinson este deja cea mai galopantă boală neurologică din lume: în SUA, numărul celor cu Parkinson a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, spune Dorsey și „credem că se va dubla din nou în următorii 25 de ani”.
Cele mai multe cazuri de Parkinson sunt idiopatice – nu au o cauză clară. Cercetătorii cred însă că devină este TCE (tricloretilena), un compus chimic folosit la degresanții industriali, la produsele de curățenie din gospodărie, la crema de pantofi și substanțele de curățat covoare.
Cea mai clară dovadă a riscului TCE asupra sănătății umane este expunerea angajaților care se expun la această substanță în mediul lor de lucru.
Un studiu din 2008 relevă „un risc pentru parkinsonism”, iar un altul, din 2011, confirmă rezultatele: „o creștere de șase ori a riscului de apariție a Parkinson la cei care lucrează cu TCE”.
Dr. Samuel Goldman de la Institutul Studierii Parkinson din Sunnyvale, California, care a participat la realizarea studiului, a scris că „se confirmă că acești contaminanți răspândiți pot duce la creșterea riscului apariției Parkinson”.
TCE este cancerigen și duce la apariția cancerurilor renale, de ficate, de col uterin, biliar, limfatic, afecțiuni cardiace la fetuși etc.
În timp ce unele țări restricționează accesul la TCE (este interzisă folosirea în UE fără autorizație specială), Agenția pentru Protecția Mediului EPA estimează că 130 milioane kg TCE sunt folosite anual în SUA.
De asemenea, TCE poate fi prezent în apă. Pentru a reduce cantitatea din apa potabilă, putem folosi filtrele de carbon activ (ex: Brita).
În mai 2020, Minnesota a devenit primul stat american care a interzis TCE. A urmat New York, în decembrie 2020 și vor mai fi și altele. Ținând cont de efectele negative ale TCE, documentate de specialiști încă din 1932, a venit vremea ca SUA să nu îl mai folosească pentru a-și proteja cetățenii de efectele devastatoare ale substanței, scrie The Guardian.