Prima pagină » Actualitate » A fost descoperit un tip de CANCER contagios. Cercetătorii spun că boala afectează midiile, dar se poate transmite și între specii

A fost descoperit un tip de CANCER contagios. Cercetătorii spun că boala afectează midiile, dar se poate transmite și între specii

A fost descoperit un tip de CANCER contagios. Cercetătorii spun că boala afectează midiile, dar se poate transmite și între specii
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit un cancer contagios rar care afectează midiile, iar afecțiunea se poate transmite între indivizii aceleiași specii, dar și de la o specie la alta. Boala, care se transmite ca un parazit între indivizii din această specie, a fost descoperită în porturile maritime de la nivel mondial, conform unui studiu recent.

Cercetătorii spun că de vină pentru introducerea acestor cancere în noi populații și specii susceptibile ar fi intervenția umană, potrivit The Independent.

În general, cancerul apare în urma unor mutații în ADN care duc la o creștere necontrolată a celulelor din organisme și, de obicei, nu se răspândește de la un organism la altul.

Dar oamenii de știință au descoperit tipuri rare de cancer infecțioase la unele animale, inclusiv tumori faciale la diavolii tasmanieni, unele tipuri de cancer la câini, precum și infecții asemănătoare leucemiei la speciile de bivalve, cum ar fi midiile și scoicile.

Este o nouă amențințare pentru ecologie

Cercetătorii avertizează că aceste tipuri de cancere infecțioase, care se pot răspândi la mai multe specii noi, sunt o potențială amenințare pentru ecologie.

Studii anterioare au documentat și câteva cazuri de răspândire a acestor infecții între bivalve (clasă de moluște marine și de apă dulce), iar intervenția umană ar putea fi responsabilă de introducerea acestor tipuri de cancer în noi populații și specii susceptibile, susțin cercetătorii.

Cancerul contagios, denumit MtrBTN2, afectează midiile, mai ales pe cele care trăiesc în același fund de mare, porturi și rute de transport maritim. De altfel, traficul maritim este cea mai probabilă explicație pentru distribuția globală a acestui cancer.

Porturile, adevărate centre epidemiologice pentru propagarea cancerului contagios

Au fost studiate 76 de populații de midii de-a lungul coastei din sudul Bretaniei și Vendée, iar cercetătorii au descoperit o incidență mult mai mare a acestui cancer contagios în porturi.

„Rezultatele noastre au arătat că porturile au avut o prevalență mai mare a MtrBTN2, cu un hotspot observat la un doc de andocare a navelor”, au declarat autorii studiului.

Acumularea de microorganisme, plante, alge sau animale mici, cum sunt midiile, pe carenele navelor, numită și biofouling, ar putea sta la baza răspândirii mai mari a bolii în porturile maritime.

Mai mult decât atât, porturile ar putea, de asemenea, să ofere condiții favorabile pentru transmiterea MtrBTN2, „cum ar fi densitatea mare a midiilor, țărmurile protejate și închise sau temperaturile moderate”, spun oamenii de știință.

„Concluziile studiului sugerează că porturile pot servi drept centre epidemiologice, rutele maritime oferind porți artificiale pentru propagarea MtrBTN2″, au adăugat ei.

Constatările arată necesitatea unor politici mai bune de atenuare a fenomenului de biofloră, pentru a stopa răspândirea bolii și pentru a conserva ecosistemele de coastă, mai scrie sursa citată.