A fost descoperită CEA MAI VECHE pictură rupestră din lume. Înfăţişează oameni şi porci / Are cel puțin 51.200 de ani: „Ceva se întâmplă”

Publicat: 04 07. 2024, 08:27
A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume, care înfăţişează oameni şi porci / Sursa foto: Nature

O echipă de cercetători australieni și indonezieni a descoperit cea mai veche pictură rupestră figurativă cunoscută, pe insula indoneziană Sulawesi. Aceasta datează de cel puțin 51.200 de ani, cu aproximativ 5.000 de ani mai mult decât cel mai vechi exemplu de artă rupestră identificat anterior.

Pictura, care înfățișează un porc sălbatic și trei figuri hibride om-animal (therianthropi), a fost găsită în peștera Leang Karampuang din estul insulei Sulawesi. Echipa, compusă din experți de la Universitatea Griffith, Universitatea Southern Cross și Agenția Națională Indoneziană pentru Cercetare și Inovare, a publicat descoperirea în prestigioasa revistă Nature.

Pictura a fost descoperită în 2017, dar datarea sa a fost finalizată abia la începutul acestui an. Pentru a determina vârsta exactă, cercetătorii au utilizat datarea cu serii de uraniu pe straturile de carbonat de calciu care acoperă pictura. Procesul a implicat extragerea și vaporizarea probelor de calcar cu ajutorul unui laser, urmată de măsurarea raportului dintre thorium și uraniu, metodă care a permis o estimare precisă a vechimii fără amestecarea materialelor mai tinere și mai vechi.

A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume, care înfăţişează oameni şi porci / Sursa foto: Nature

„Ceva se întâmplă între aceste figuri”

Cercetătorii au interpretat acea pictură rupestră ca fiind o scenă narativă, ceea ce, potrivit lor, ar face din ea cea mai veche dovadă cunoscută până în prezent a utilizării povestirii în artă.

„Cele trei siluete asemănătoare oamenilor şi cea a porcului nu au fost în mod clar reprezentate în mod izolat, ca părţi separate ale panoului de artă rupestră”, a declarat arheologul Adam Brumm de la Universitatea Griffith, unul dintre coordonatorii studiului, citat de Agerpres.

„Mai degrabă, juxtapunerea figurilor – modul în care sunt poziţionate una în raport cu cealaltă – şi modul în care interacţionează au fost în mod clar deliberate şi transmit un sentiment inconfundabil de acţiune. Ceva se întâmplă între aceste figuri. Se spune o poveste. Evident, nu ştim care a fost povestea”, a adăugat Adam Brumm.

„Niciuna dintre faimoasele opere de artă europene din epoca glaciară nu este la fel de veche ca aceasta”

Descoperirea reconfigurează înțelegerea istorică a artei rupestre timpurii, contestând ipoteza că arta figurativă antică era formată doar din panouri cu o singură figură. Adhi Agus Oktaviana, autorul principal al studiului și doctorand la Universitatea Griffith, a subliniat caracterul revoluționar al acestei descoperiri, notând că „niciuna dintre faimoasele opere de artă europene din epoca glaciară nu este la fel de veche ca aceasta, cu excepția unor descoperiri controversate din Spania”.

Anterior, cea mai veche pictură rupestră cunoscută era o reprezentare a unui porc sălbatic, de cel puțin 45.500 de ani, descoperită în peștera Leang Tedongnge. Noua descoperire indică faptul că arta rupestră complexă și interactivă ar putea fi mai veche decât s-a presupus anterior, evidențiind capacitățile artistice și cognitive ale oamenilor preistorici din regiunea Sulawesi.