Constructorii care fac reabilitarea Planșeului Unirii pot veni cu facturile la DECONTARE/ În 3 SĂPTĂMÂNI încep lucrările, pornind din zona fântânilor

Publicat: 18 08. 2024, 14:55
Actualizat: 18 08. 2024, 16:58

This browser does not support the video element.

Odată scoasă la licitație lucrarea de consolidare și reabilitare a Planșeului Pieței Unirii și după ce a fost publicat caietul de sarcini, în care se regăsește tot ce trebuie să execute firmele de construcție, lucrările au fost atribuite firmei ERBAȘU. Investiția a fost segmentată pe mai multe obiective, a căror valoare totală ajunge la suma de 842 481 987, 01 lei fără TVA, echivalentul a aproape 170 milioane de euro, de la guvern.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic grad I. Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2. Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

Este cea mai mare piață din București, Piața Unirii. Pe acolo circulă zilnic niște mii de mașini. Doar prin pasaj trec 60.000 de mașini, zilnic. Avem nevoie de sprijinul Poliției Rutiere pentru a genera traseele ocolitoare. Am toată încrederea că gradul de disconfort pe care îl vor avea cetățenii va fi unul extrem de redus. Banii sunt primiți prin ordonanță de urgență de la Guvernul României. Suma alocată este de aproximativ 900 de milioane de lei, a declarat în aprilie 2024, primarul Daniel Băluță.

Potrivit specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, constructorul are de efectuat următoarele tipuri de lucrări. În curând, va fi semnat contractul pentru „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii”.

Obiectiv 1 „Planșeu peste râul Dâmbovița din Piața Unirii” Soluția de consolidare și reabilitare propusă constă în demolarea completă a planșeului existent până la nivelul terenului pentru culee și până la nivelul albiei pentru pile și, respectiv, înlocuirea structurii existente cu o structură nouă, modernă și performantă care să răspundă tuturor cerințelor de trafic, fiabilitate și capacității de tranzit a debitelor de pe râul Dâmbovița.

Obiectiv 2: Pasaj Unirii – etapa 2. Lucrările de consolidare la structura aferentă Pasajul Unirii la faza DALI constau în consolidarea și reabilitarea structurii de rezistență prin cămășuirea și armarea pereților existenți, prelungirea lor pentru asigurarea unui gabarit de 4m în interiorul pasajului, și refacerea integrală a suprastructurii prin demolarea completă a fâșiilor cu goluri și realizarea de grinzi din beton armat în formă de „T” întors așezate joantiv pe rigle din beton armat, prevăzute la partea superioară cu placă de suprabetonare cu grosime variabilă. De asemenea, din punct de vedere al arhitecturii și al instalațiilor, se vor păstra sistemele și finisajele realizate în faza anterioară de amenajare a pasajului, cu reutilizarea echipamentelor, sistemelor și, după caz a materialelor existente, prin desfacerea și remontarea acestora. Eventualele repere care vor suferi deteriorări în urma realizării acestor operațiuni se vor înlocui cu altele similare, după cum reiese din caietul de sarcini de pe site-ul de licitații publice.

Deficiențele identificate la Planșeul Unirii:

  • armături corodate, beton exfoliat, reduceri de secțiune, vegetație acvatică pe fața betonului și defecte de față văzută la riglele cadrelor;
  • grinzi secundare (nervuri) demolate, zone care se presupune că au fost refăcute în cofraj metalic nerecuperat și care sunt într-o stare avansată de coroziune;
  • grinzi secundare (nervuri) cu secțiune de rezistență puternic afectată, console scurte la cadrele de rost distruse în întregime ca urmare a infiltrațiilor de apă în rosturi;
  • beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planşeului;
  • defecte de execuție și lucrări executate necorespunzător cu ocazia diverselor intervenții la planșeu;
  • degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planşeului, guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete.

Durata refacerii Planșeului este de 24 de luni de execuție, plus 9 luni de proiectare. Termenul de proiectare este valabil până la sfârșitul anului.

Este foarte important să informăm pe bucureșteni că procedura de licitație publică este finalizată. Această lucrare este în curs de proiectare și emitere a autorizațiilor de construire. Nu se va bloca toată circulația în Piața Unirii. Vom lucra tronsonat și împreună cu Poliția Rutieră lucrăm la traseele pe care mașinile le vor avea începând din luna octombrie. Cel mai probabil se va lucra și noaptea, astfel încât în cel mai scurt timp atât planșeul, cât și pasajul să devină funcțional. Termenul contractual este de 24 de luni, doi ani de zile, declara în urmă cu câteva luni, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, la Antena 3.

Primarul Daniel Băluță a declarat, pentru GÂNDUL, că au fost aprobate creditele bugetare, de la guvern, pentru lucrările care vor începe în maxim trei săptămâni.

Vor fi acordate, de Guvern, creditele de angajament, atât din acest buget, cât și din următoarele. Pot veni cu facturile la decontare. În acest moment, suntem la faza de obținere a autorizației de construcție. Noi am depus cerere și la Primăria Capitalei, și la Primăria Sectorului 3. În maxim trei săptămâni, începem lucrările, din zona spațiului verde de lângă fântânile de la Unirii, ca să nu încurcăm circulația. Următoarele etape vor fi realizate după campania electorală. Suntem gata cu toate.

La  semnarea contractului, pentru alocarea banilor de la Guvern, va participa și premierul Marcel Ciolacu. Evenimentul va avea loc luni, începând cu ora 11.00.

CITEȘTE ȘI:

Pericol imens: Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși, fiind într-o stare avansată de degradare, cu risc seismic MAJOR! GÂNDUL.RO prezintă în premieră imagini de „sub” Dâmbovița, unde apa și timpul au făcut ravagii! EXCLUSIVITATE

Planșeul Unirii intră în CONSOLIDARE. Surse Gândul: „La sfârșitul lunii se face prima dezvelire, în zona parcului”. Când va fi afectat traficul