A fost înregistrată cea mai CALDĂ dimineață de 1 iulie în România, din ultimii 65 de ani. De miercuri, vremea se schimbă radical

Publicat: 01 07. 2024, 21:59
Actualizat: 01 07. 2024, 22:03

This browser does not support the video element.

A fost cea mai caldă dimineață de 1 iulie, de când se fac măsurători în România, cu recorduri de temperatură înregistrate la 24 de stații din sudul și centrul țării.

Ne mai luptăm cu canicula și mâine, după care vremea se schimbă radical. Temperaturile vor coborî cu 15°C de la o zi la alta și sunt anunțate furtuni, vijelii și grindină.

După TREI  săptămâni de caniculă, în iunie, luna lui „cuptor a” adus noi temperaturi record. A fost cea mai călduroasă dimineață de 1 iulie, din ultimii 65 de ani, cu temperaturi care nu au coborât sub 21°C. La 7:00 la oRAvița, se înregistrau aproape 28° și s-a tot încălzit. În Capitală, la ora 14:00 s-au resimțit peste 40° Celsius.

„Pacienții mei vârstnici, de obicei, mă sună și vor să vină cât mai devreme, la prima oară. Nu este ușor pentru dânșii. Pot să fie cefalee, dureri de cap, pot să fie amețeli, poate să crească tensiunea arterială”, a precizat Mihnea Stroe, medic de familie, pentru Observator TV.

Oamenii spun că fără aer condiționat e greu să reziști acestor temperaturi.

„Valuri de căldură au fost și acum mai multe decenii, dar nu au durat așa de mult, nu au fost așa frecvente și cu intensitatea aceasta care aduce temperaturi ridicate nu doar ziua, ci și noaptea, toate lucrurile astea arată că în sistemul climatic avem ceva schimbat”, a afirmat Roxana Bojariu, climatolog.

Și mâine vom avea parte de temperaturi extrem de ridicate în București, de până la 38, chiar 39°C, iar spre seară ajung în Capitală furtunile, așa că mercurul din termometre o să scadă brusc chiar și cu 15°C. Vremea se menține instabilă și miercuri, atunci când ne așteptăm la vânt puternic, descărcări electrice și posibil grindină.

Avertizările se țin lanț în următoarea perioadă, cu coduri galbene de vijelii. Mâine dimineață, codul se extinde pentru aproape toată țara, cu furtuni și vânt extrem de puternic.

„Vorbim de averse torențiale, de grindină, de frecvente descărcări electrice, de cantități importante de apă. Toată această schimbare, la momentul traversării frontului rece, se va produce prin intensificări ale vântului, rafale în general de 70-90km/h”, a declarat meteorologul Alina Șerban, pentru sursa citată.

Furtunile vor aduce temperaturi maxime de cel mult 19°, în nord-vestul țării. Meteorologii spun că vom avea parte de temperaturi record și fenomene meteo extreme pe tot parcursul verii.