Prima pagină » Actualitate » A fost promulgată Legea privind monitorizarea șoferilor care circulă pe drumurile din România

A fost promulgată Legea privind monitorizarea șoferilor care circulă pe drumurile din România

A fost promulgată Legea privind monitorizarea șoferilor care circulă pe drumurile din România

A fost promulgată Legea privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier. Astfel, va exista un sistem de camere video și senzori prin care va putea fi semnalată încălcarea legislației rutiere de către șoferi.

Conform Administrației Prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier.

Sistemul, care se numește e-SIGUR, va integra informații din bazele de date ale autorităților. Vor fi folosite informații din sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, din Registrul naţional de evidenţă a paşapoartelor simple, din platforma informatică EUCARIS, din bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, din bazele de date a sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control Rovinietă.

Cum funcționează sistemul e-SIGUR

Autoritățile vor putea afla dacă: vehiculul circulă fără rovinietă, se depășete limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; există interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; se respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului; există interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată; se respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată; există comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Locurile în care vor exista camerele de monitorizare vor fi făcute publice de către CNAIR. Conform legii, vor putea fi colectate date precum imagini, sunete, viteza de deplasare a vehiculelor, mase și gabarit, informații privind condițiile atmosferice, semnalizarea rutieră și starea infrastructurii rutiere, precum și informații privind locul și timpul colectării.

Imaginile vor fi procesate aplicându-se tehnici de anonimizare a feței conducătorului vehiculului, a pasagerilor, precum și a celorlați participanți la trafic. Imaginea conducătorului vehiculului se prelucrează numai în scopul stabilirii identității acestuia, dacă aceasta nu s-a putut stabili în procedura de identificare ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la identitatea stabilită, se prevede în lege.

Legea poate fi consultată AICI.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și