A început infernul meteo din vara aceasta. Fenomenul El Nino e aici. Specialiștii sunt îngrijorați de ceea ce va urma
Deși suntem abia la finalul lunii iunie, iar vara astronomică abia a început, căldura extremă face deja ravagii în Europa.
În sudul Spaniei este cod roșu caniculă, luni sunt așteptate 44 de grade. În Marea Britanie, duminică a fost cea mai fierbinte zi de până acum în acest an, înregistrându-se peste 32 de grade Celsius, în sud.
În tot acest timp, estul Europei s-a aflat sub coduri de furtuni și ploi violente.
A început infernul meteo din vara aceasta. Fenomenul El Nino e aici
Și acesta e doar începutul. Specialiștii sunt îngrjorați de apariția fenomenelor meteo extreme, mai ales că fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se ”intensifice treptat” în lunile următoare, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP.
El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului. Apariția acestui fenomen ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, relatează Reuters.
În luna mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.
În anul 2022, Europa a avut cea mai fierbinte vară. Acest val de căldură a provocat moartea a peste 20.000 de oameni și a distrus recoltele. În acest an, consecințele ar putea fi și mai grave de atât.
Vara 2023 ar putea fi cea mai caldă de până acum
Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre ce se va întâmpla în vara anului 2023.
”Din punct de vedere climatic și statistic ne putem aștepta la valuri de căldură care să fie intense, să dureze și pe suprafețe mari. Din păcate, am avut o iarnă în mare parte din Europa fără zăpadă, fără precipitații multe și cu temperaturi destul de ridicate, în așa fel încât în multe zone din vestul și sudul Europei, în primăvară avem deja deficit de precipitații.
Avem și probleme legate cu apele subterane, cu debitele râurilor și acest lucru poate să influențeze inclusiv temperaturile extreme, extremele pozitive, adică să avem o amplificare a valurilor de căldură. Și lucrurile acestea se înscriu, din păcate, în această logică a încălzirii globale, pentru că anul trecut a fost în Europa al 2-lea cel mai cald an. Dar lucrurile vor continua în anii ce vin și în deceniile ce vin și se vor bate recorduri peste acestea, din păcate”, spunea climatologul.
Citește și: Fenomenul El Nino se întoarce. Încă o vară cu secetă cumplită în România