A început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Câți s-au înscris și care este procentul de acoperire pe care și-l propun oficialii

A început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Câți s-au înscris și care este procentul de acoperire pe care și-l propun oficialii
Sursa foto - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 26/01/2022, 14:05
Actualizat: 26/01/2022, 14:16

Aproape 30 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani au primit, în primele ore ale zilei de miercuri, dozele de vaccin pediatric, la Centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din București. În total, în această primă zi a campaniei de imunizare a populației cu vârste sub 12 ani erau programați 48 de minori. Prima tranșă de vaccinuri pediatrice – 114.000 de doze – a ajuns marți în România, fiind distribuite în Capitală și cele mai mari șase municipii din țară. Strategia autorităților are în vedere în stabilirea țintei de acoperire vaccinală a acestei categorii de vârstă reticența părinților, care trebuie să își dea acordul pentru administrarea serului.

Până în jurul prânzului, 28 de minori sub 12 ani s-au vaccinat la centrul înființat la Palatul Copiilor din Capitală, în prima zi a campaniei de vaccinare a acestei categorii de vârstă, potrivit medicului Cristian Radu, coordonatorul acestui centru.

Cel mai mulți au fost copii în vârstă de 8-9 și 11 ani, dar și un puști de cinci ani, și toți acceptat curajoși să fie înțepați în braț, într-un spațiu decorat special pentru ei, iar câțiva au primit și baloane. De joi, numărul celor programați este mai mare, a spus coordonatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor.

Cum s-au distribuit primele doze pentru copii

Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani sunt imunizați, conform strategiei asumate de responsabili, cu vaccinul Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, începând de miercuri, 26 ianuarie, după actualizarea platformei de programare și distribuirea vaccinurilor pediatrice.

Prima tranșă de vaccinuri pediatrice a sosit în țară marți, 25 ianuarie, când 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech au fost livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile au fost transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Dozele au fost distribuite în Capitală și alte șase mari municipii:

  • Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.

Programarea se efectuează doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici, potrivit Comitetului Naţional Pentru Coordonarea Activităţilor Privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Potrivit sursei citate, vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, iar până luni, 24 ianuarie, ora 08:00, au fost înregistrate 3.355 de solicitări.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2”, subliniau oficialii CNCAV.

Condiții pentru vaccinare

CNCAV a făcut o serie de precizări cu privire la modul în care se va realiza vaccinarea pentru această categorie de vârstă.

  • sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;
  • schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

Vaccinarea acestei categorii de vârstă este parte a strategiei elaborate de Ministerul Sănătății, pe care a propus-o Guvernului la începutul lunii noiembrie a anului trecut, document care include și ținta de  acoperire vaccinală.

„Obiectivele specifice sunt următoarele: primul, pentru anul 2022 – pe categorii de vârstă –  obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic; obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populația generală cu vârstă mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de acoperire vaccinală de 90% în populația generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani, sigur, ponderată pe diverse categorii de vârstă. Şi ultima prevedere, asigurarea necesarului de vaccin împotriva COVID-19 de către statul român prin Ministerul Sănătății pentru atingerea obiectivelor de vaccinare menționate anterior”, declara secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, în 9 noiembrie, când se propunea actualizarea strategiei.

În cursul acestei luni, Ministerul Sănătății a elaborat și publicat un document cu cele mai frecevente întrebări ale părinților care au copii din această categorie de vârstă.

Intrebari Frecvente Vaccinare Copii by Otilia Serescu on Scribd

Documentul se poate descărca de aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri