A început vaccinarea în România! A fost vaccinat primul român împotriva Covid-19. Mesajul primei asistente vaccinate: „Le transmit românilor să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze”- FOTO
Campania de vaccinare anti-Covid a început astăzi în România. În urmă cu puţin timp, primul român din ţară a fost vaccinat împotriva Covid-19, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Prima persoană imunizată pe teritoriul țării noastre este asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Mihaela Anghel s-a vaccinat la ora 09:00 și a fost prima asistentă vaccinată împotriva noului coronavirus. Mihaela are 26 de ani și lucrează de 4 ani de zile la Institutul Matei Balș.
Moment istoric pentru România. Prima persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19
Asistenta Mihaela Anghel a făcut parte din echipa medicală care, pe 27 februarie, a preluat primul pacient confirmat cu virusul Sars Cov-2 în România.
Mihaela Anghel spune că se simte privilegiată că a fost aleasă să fie prima persoană vaccinată în România.
„Cred că a fost cea mai mare emoție pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, a declarat Mihaela Anghel, prima asistentă vaccinată din România.
Ea a primit prima doză de vaccin în aplauzele cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş din Capitală. La eveniment a asistat şi noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Întrebată cum a reacționat când a aflat că va fi prima persoană vaccinată în România, tânăra a spus că nu s-a gândit prea mult și a spus DA vaccinului.
„Nu am știut cum să reacționez. Nu m-am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus DA și am ajuns aici”.
Mihaela Anghel a declarat că nu a fost infectată cu Covid, iar următoarea administrare a vaccinului se va efectua în următoarele 21 de zile.
„M-am gândit că în scurt timp o să scăpăm de această problemă și că o să fim din nou fericiți. Urmează să primesc următoarea doză în următoarele 21 de zile. Nu am stat deloc pe gânduri, când am auzit că vine vaccinul m-am gândit să mă vaccinez pentru că nu vreau să-i îmbolnăvesc pe cei dragi”, a mai spus asistenta.
Mihaela a avut și un mesaj pentru românii care sunt sceptici împotriva vaccinări.
„Le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze și să scăpăm de greutatea asta care ne apasă pe toți și să nu mai aștepte ei sau cei dragi să se îmbolnăvească pentru a înțelege că există această boală.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Evenimentul de astăzi reprezintă debutul campaniei de vaccinare”
„Evenimentul de astăzi reprezintă debutul campaniei de vaccinare. Dacă vreți, este tributul pe care îl plătim astăzi celor care au muncit în toată această perioadă pentru dezvoltarea unui vaccin. Este tributul plătit pentru progresul științific, pentru cercetarea medicală. Era un moment așteptat, pe care, iată, astăzi îl putem concretiza. Prima persoană va fi vaccinată și reprezintă la acest moment începutul controlului real al pandemiei prin protejarea personalului medical, al celor care și-au depus toată activitatea în ultimele luni pentru îngrijirea pacienților cu Covid-19. Gândurile noastre pornesc astăzi către toți cei care lucrează în sistemul medical, către toți cei care au trecut prin această suferință, către toți cei care și-au pierdut parte a membrilor dragi din familie, părinți, copii.” – a declarat pentru Știrile Pro TV dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a mai precizat că, după ce cadrele medicale din ”prima linie” vor fi vaccinate, va începe și etapa a 2-a a vaccinării.
„Peste 250.000 de cadre medicale sunt evaluate în momentul de față în vederea vaccinării și din acest pujct de vedere vorbim de circa 370 de centre de vaccinare în unitățile medicale, ceea ce înseamnă că spre sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie vom putea începe etapa a doua de vaccinare, adresată populației vulnarabile, populația la risc.” – a mai spus medicul la Pro TV.
Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică, la ora 9.00, în două spitale din Bucureşti şi în alte opt unități medicale din ţară, dar şi în mai multe state europene.
Cum se împart primele 3.000 de doze de vaccin anti-COVID
Autoritățile române au dat sâmbătă publicității o listă cu repartizarea primelor 3.000 de doze de vaccin anti-Covid produse de Pfizer/ BioNTech, care vor ajunge la zece spitale din țară aflate în lupta cu noul coronavirus. Primul român care va fi vaccinat va fi un cadru medical de la spitalul „Matei Balș” din Capitală, cel mai mare spital COVID din România.
Câte doze de vaccin primesc spitalele
- Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 100 de doze
- București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ – 600 de doze
- București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
- Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca – 375 doze
- Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța – 170 doze
- Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova – 90 doze
- Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 260 doze
- Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență – 210 doze
- Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava – 250 doze
- Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara – 450 doze.
- Valeriu Gheorghiță: Vaccinul anti-COVID-19 îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate